Στο Λονδίνο ο Ομπάμα παίρνει θέση κατά του Brexit

Να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ παροτρύνει τους Βρετανούς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με άρθρο του στην Daily Telegraph, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Λονδίνο τη νύχτα της Πέμπτης.

Σε μια παρέμβαση που έχει εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές που στηρίζουν το Brexit, ο Πρόεδρος Ομπάμα γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τρομοκρατία αν μείνει στην ΕΕ. Προσθέτει ότι η συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη όχι μόνο δεν περιορίζει, αλλά μεγεθύνει τη βρετανική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκινά τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, η οποία περιλαμβάνει αρχικά ιδιωτικό γεύμα στο Παλάτι του Γουίντσορ με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μία ημέρα μετά τα 90ά γενέθλιά της. Θα ακολουθήσει συνάντηση και συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ το βράδυ της Παρασκευής το ζεύγος Ομπάμα θα γίνει δεκτό από τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέμπριτζ στο Παλάτι του Κένσινγκτον, καθώς η Μισέλ Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία να γνωρίσει από κοντά τον μικρό πρίγκιπα Γεώργιο και την πριγκίπισσα Σάρλοτ.
«Το αποτέλεσμα της απόφασής σας είναι ζήτημα βαθέος ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που κείτονται σε κοιμητήρια της Ευρώπης είναι μία σιωπηρή μαρτυρία του πόσο πραγματικά αλληλένδετες είναι η ευημερία και η ασφάλειά μας. Και το μονοπάτι που θα επιλέξετε τώρα θα έχει αντίκτυπο και στις προοπτικές της σημερινής γενιάς των Αμερικανών», αναφέρει στο άρθρο του ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει απευθυνόμενος στους Βρετανούς πολίτες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μετριάζει τη βρετανική επιρροή – τη μεγεθύνει. Μία ισχυρή Ευρώπη δεν είναι απειλή για την παγκόσμια ηγεσία της Βρετανίας – ενισχύει την ηγεσία της Βρετανίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Συμπληρώνει ότι η συνεργασία που προσφέρει η ΕΕ, από την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας και την κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έως τις συμφωνίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, θα είναι πιο αποτελεσματική αν εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. «Τώρα είναι ώρα οι φίλοι και οι σύμμαχοι να μένουν μαζί», σημειώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Η παρέμβασή του, όπως αναμενόταν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το στρατόπεδο υπέρ του Brexit. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λονδίνου και βουλευτής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για «ξεκάθαρη υποκρισία». Γράφοντας στην εφημερίδα Sun σχολιάζει ότι η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου είναι ένα έξοχο παράδειγμα της αρχής «πράξε όπως λέω και όχι όπως πράττω», καθώς οι ΗΠΑ ποτέ δε θα εκχωρούσαν μέρος της κυριαρχίας τους σε έναν οργανισμό όπως η ΕΕ.
Σύνταξη: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (11)
21:34
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ (10)
21:33
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (9)
21:31
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (8)
21:30
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (7)
21:29
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (6)
21:27
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (5)
21:26
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ; (4)
21:25
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ (3)
21:24
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (2)
21:23
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (1)
21:19
37η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογική Συμπεριφορά
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.