Παγκόσμια ημέρα της Γης

Παγκόσμια Ημέρα της Γης σήμερα και περισσότερες από 150 χώρες πρόκειται να υπογράψουν μια ιστορική συμφωνία σε ειδική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Σίγουρα υπάρχει πληθώρα λόγων για να ανησυχούμε για το μέλλον του πλανήτη: λιώσιμο των πάγων, εκτεταμένα κύματα καύσωνα, εξαφάνιση τροπικών δασών, πτώσεις ρεκόρ της θερμοκρασίας, εξαφάνιση ειδών κλπ. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι ολόκληρη η εικόνα.

Διαβάστε εδώ πέντε λόγους, για τους οποίους η Γη δεν τόσο καταδικασμένη όσο νομίζουμε:

1. 195 χώρες έχουν συμφωνήσει να καταπολεμήσουν την μόλυνση
Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής της ιστορίας. Τον Δεκέμβριο του 2015, 195 χώρες συνολικά συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν την σημαντικότερη κρίση της Γης, την κλιματική αλλαγή. Η Συμφωνία των Παρισίων, που έγινε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, δείχνει ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ενωμένος σε αυτό το ζήτημα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο.
Η Συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2100 πολύ κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στοχεύοντας στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5° C.
Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών διαπραγμάτευσης. Και είναι πολύ σημαντική προκειμένου ο πλανήτης να είναι βιώσιμος για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για το τέλος των βρώμικων ορυκτών καυσίμων και αυτός είναι ένας λόγος εορτασμού.

2. Η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη
Φαίνεται ότι μπαίνουμε επιτέλους στην ηλιακή εποχή και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται πιο φθηνή. Τα νούμερα είναι τρελά. Οι τιμές της ηλιακής ενέργειας έπεσαν στο μισό μέσα σε λίγα μόλις χρόνια –από 6,3 δολάρια ανά βατ το 2007-2009, σε 3,1 δολάρια το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Τμήματος Ενέργειας. “Ο ήλιος θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2050”, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

3. Διπλάσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πέρυσι
Το 2015 έγιναν διπλάσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, σε σχέση με τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια άγγιξαν τα 286 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από ποτέ στο παρελθόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. Οι επενδύσεις στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα άγγιξαν μόλις τα 130 δις. δολάρια.

4. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται πιο δημοφιλή
Τα πετρελαιοκίνητα αμάξια και αυτά που κινούνται με αέριο προκαλούν φοβερή μόλυνσης που αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Και καθώς το σύστημα ηλεκτρισμού γίνεται καθαρότερο, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν σε τεράστιο βαθμό οι εκπομπές ρύπων παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνιστούν το 35% των πωλήσεων νέων οχημάτων παγκοσμίως μέχρι το 2040.

5. Η Κίνα αρχίζει επιτέλους να δραστηριοποιείται
Όχι μόνο η Κίνα πρόκειται να υπογράψει επίσης την Συμφωνία των Παρισίων, αλλά πειραματίζεται με συστήματα τιμολόγησης του άνθρακα προκειμένου να μειώσει το επίπεδο μόλυνσης. Ακόμα, σχεδιάζει μία εθνική αγορά άνθρακα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή του χρόνου. Επιπλέον, στην αρχή του έτους ανακοίνωσε πενταετές σχέδιο, προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τη μόλυνση που προκαλεί.

Πηγή:.cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand