Νέο ερευνητικό πρόγραμμα του ωκεανογραφικού κέντρου του Παν/μιου Κύπρου

Στην αξιοποίηση αυτόνομων (τηλεπρογραμματιζόμενων) υποβρύχιων οχημάτων (gliders) με στόχο την παρακολούθηση ωκεανογραφικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, και τα θαλάσσια ρεύματα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, θα προβεί το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το κέντρο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους  €68.000 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής στην Τεργέστη της Ιταλίας για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορία και ιδιότητες του νερού στην Βορειοανατολική Λεβαντίνη».
Η ερευνητική πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού €248.000, εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Φυσικής Ωκεανογραφίας του Γραφείου Ναυπηγικής Έρευνας των ΗΠΑ, διευκρινίζεται.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είναι διετές και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2016 συμμετέχουν, πέραν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής (Ιταλία) και το Ωκεανογραφικό Κέντρο, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων (Ισραήλ), το Πανεπιστήμιο Pierre και Marie Curie (Γαλλία), και το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας (Λίβανος).
Στόχος του προγράμματος, σημειώνεται, είναι η διερεύνηση και η περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών των θαλάσσιων ρευμάτων στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Λεβαντίνης (νότια και ανατολικά της Κύπρου), με τη χρήση διάφορων μέσων παρακολούθησης όπως οι παρασυρόμενοι πλωτήρες, τα αυτόνομα (τηλεπρογραμματιζόμενα) υποβρύχια οχήματα (gliders), και η δορυφορική τηλεπισκόπηση.
Τα gliders αποτελούν ότι πιο σύγχρονο στις ωκεανογραφικές μετρήσεις. Έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων στη θαλάσσια στήλη μέχρι και 1.000μ. βάθος και μπορούν να καλύψουν πολύ μεγάλη έκταση με πολύ μικρή κατανάλωση μπαταρίας.
Το Ωκεανογραφικό Κέντρο, αναφέρει η ανακοίνωση, έχει ηγετική θέση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής αφού διαθέτει δύο gliders τα οποία αξιοποιήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια σε πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρώνυμο GROOM που επίσης χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε ως επιστημονικό συντονιστή τον ερευνητή Δρα Daniel Hayes, ο οποίος είναι επιστημονικός υπεύθυνος και του νέου προγράμματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand