ΥΠΕΣ: Ανάγκη τροποποίησης των νομοθεσιών για το άσυλο

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης καθιστούν σαφή την ανάγκη για τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών εργαλείων για το άσυλο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, από το βήμα της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Στην παρέμβασή του ο κύριος Χάσικος τόνισε ότι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εφόσον κάτι τέτοιο θα συνδράμει ουσιαστικά στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και τις άνευ προηγουμένου πιέσεις που αντιμετωπίζει κυρίως η Ελλάδα.
Επεσήμανε ακόμα ότι το νέο πλαίσιο που θα υιοθετηθεί πρέπει να έχει ως θεμέλια τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισομερούς κατανομής βαρών.  Χωρίς αυτές τις βασικές παραμέτρους δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτελεσματική και συνολική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που αγγίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της αλλά και το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, κατέληξε.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος προσδιορισμού του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου.
Προέβησαν, επίσης, σε γενική ανασκόπηση της μέχρι σήμερα δράσης της ΕΕ ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.  Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε σχέση με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2016 και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων από πλευράς της Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του Med9
21:34
Την αυστηρή προσήλωση της ΚΔ στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ επισήμανε ο ΠτΔ στην Αθήνα
21:06
EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή
20:42
EUMED9-Εμ. Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας
20:16
153 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:51
Η Ουάσινγκτον προτρέπει και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ
19:49
Μόνο την «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα διατηρεί το Λονδίνο - Ευνοϊκές αλλαγές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
19:24
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand