Υπεγράφη στην Αρχαία Ολυμπία η ολυμπιακή εκεχειρία-vid

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας υπεγράφη συμβολικά η διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο θα μετάσχουν και πρόσφυγες από τη Συρία.

Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολύμπιας, Ευθύμιος Κοτζιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «σας υποδεχόμαστε σε αυτά τα ιερά χώματα που γέννησαν τα μεγάλα ολυμπιακά ιδεώδη της ανθρωπότητας, τα οποία όλοι εμείς σήμερα οφείλουμε να τα υπηρετήσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους νεώτερους».
Επίσης ανέφερε ότι «ξεκινάμε από εδώ όλοι μαζί σήμερα, με συμβολικό τρόπο, μια μεγάλη προσπάθεια, που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι με την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και ελπίζουμε πως θα είναι η αρχή ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκεχειρία, κατά την διάρκεια τουλάχιστον των Ολυμπιακών Αγώνων.»
Ο διευθυντής του διεθνούς κέντρου Ολυμπιακής εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης, υπογράμμισε ότι «σήμερα στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για την αναγκαιότητα τήρησης της παύσης των εχθροπραξιών, πριν, κατά την διάρκεια, και έως επτά ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.»

161634
Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη–Πετραλιά, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι «η λέξη εκεχειρία είναι σήμερα η πιο επίκαιρη λέξη, είναι λέξη μαγική, μέσα από την οποία μπορεί να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τα σημερινά της δεινά με τους εμφύλιους πολέμους και τα προσφυγικά κύματα και ως εκ τούτου να προσφέρει λύτρωση».
Στη συνέχεια οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, Ηλίδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, υπέγραψαν την συμβολική διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας.
Ακολούθησαν οι υπογραφές του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, και της αντιπρόεδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρεσβευτές ξένων κρατών, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Πριν από την εκδήλωση στρατιώτες-αθλητές που συμμετείχαν σε εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού δημαρχείου, κατέθεσαν συμβολικά τα όπλα.
Στο μεταξύ, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου, παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ στην αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας και σε ζωντανή αναμετάδοση στον αύλειο χώρο, η παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες». Επρόκειτο μία σκηνική αφήγηση, με αφορμή τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με τη χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την πρόσκληση και συμμετοχή ομάδας προσφύγων στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο
Την συμμετοχή Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, κατά την διάρκειας της τελετής υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής εμπνεύστηκε από την αλληλεγγύη που η Ελλάδα και οι Έλληνες επέδειξαν και εξακολουθούν να πράττουν με στόχο να μεταδοθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας σε εποχές που η ειρήνη στον κόσμο αποδεικνύεται περισσότερό εύθραυστη από ποτέ.
Ο κ. Μπαχ ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανθρωπιά που επέδειξαν στους πρόσφυγες παρά τις δυσκολίες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.


Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Αρχαία Ολυμπία για να πει κανείς ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες για αυτό το υπέροχο δώρο, τους ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακές αξίες που εσείς παρουσιάσατε στον κόσμο, που προωθήσατε σε όλο τον κόσμο και τις οποίες διαφυλάσσεται έως τις μέρες μας. Μία από αυτές τις Ολυμπιακές αξίες αν είναι αυτή και αυτή είναι που κάνει εν τέλει την διαφορά, η πιο σημαντική από όλες είναι αυτή που αφορά την Ειρήνη. Η υπογραφή της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε αυτό εδώ το μέρος έχει μεγάλη σπουδαιότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την οικοδόμηση της Ειρήνης είναι η αλληλεγγύη».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ειρήνης ο κ. Μπαχ υπογράμμισε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να διαφυλάξει την αξία της αλληλεγγύης γιατί αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ταραχώδεις καιρούς και η ειρήνη στον κόσμο είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Η ΔΟΕ θέλει να στείλει ένα σήμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους πρόσφυγες. Για αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε μια ομάδα προσφύγων να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο. Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τους Έλληνες για την αλληλεγγύη που έδειξαν στους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν εδώ. Και μπορώ να σας πω ότι η αλληλεγγύη που εσείς επιδείξατε μας ενέπνευσε για τις δικές μας πράξεις».
Κλείνοντας την ομιλία του π πρόεδρος της ΔΟΕ ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την μεγάλη ανθρωπιά που επιδείξατε προσφέροντας την φιλοξενία και την υποστήριξή σας σε αυτούς του ανθρώπους. Και γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο ήταν αυτό που κάνετε και πόσες θυσίες έχουν υποστεί οι Έλληνες. Για αυτό σας ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο και σας θαυμάζουμε. Εύχομαι η Ολυμπιακή Εκεχειρία σήμερα, εδώ από την Ολυμπία να διαχυθεί και να εμπνεύσει όλο τον κόσμο ώστε να επέλθει η πραγματική κατάθεση των όπλων».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.