Ο Υπ.Υγείας προσφωνεί ειδική σύνοδο των ΗΕ για τα ναρκωτικά

Ο Υπουργός Υγείας, Γεώργιος Παμπορίδης, αντιπροσωπεύει τη Κυπριακή Δημοκρατία στην τριήμερη Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών την οποία αναμένεται να προσφωνήσει σήμερα.

Χθες στο πλαίσιο της Συνόδου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης και της θεραπείας, όπως και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Σήμερα, τελευταία ημέρα της ειδικής συνόδου, η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική αντιμετώπισης των Ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy) που απαρτίζεται από πρώην πολιτικούς ηγέτες διαφόρων χωρών, θα ζητήσει απ’ όλες τις χώρες να σταματήσουν να διώκουν ποινικώς τους χρήστες.
Στην παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο κ. Παμπορίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση της ΕΕ στο θέμα των ναρκωτικών, καθώς και με τη στρατηγική της Ένωσης για τα ναρκωτικά, η οποία υποστηρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση τεκμηριωμένη στη βάση στοιχείων και η οποία θεωρεί την τοξικομανία ως ζήτημα δημόσιας υγείας και προτεραιότητα της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ την περίοδο 2013-2020 και στους κύριους στόχους του Πυλώνα Μείωσης της Ζήτησης, επισήμανε ότι όσον αφορά την πρόληψη των ναρκωτικών η προσοχή εστιάζεται στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, ώστε να αποφεύγεται η χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών και στην παροχή προγραμμάτων σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Επεσήμανε ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τη νομοθεσία που προβλέπει την παραπομπή σε θεραπεία, αντί της φυλάκισης των χρηστών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Στρατηγική προβλέπει επίσης για την εφαρμογή των πρακτικών μείωσης της βλάβης στο σύστημα υγείας.
Ο κ. Παμπορίδης καταλήγοντας εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Ειδικής Συνόδου και στην αναφορά που γίνεται σε μια σειρά μέτρων μείωσης του κινδύνου και της βλάβης. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να εξετάσουν την εφαρμογή ή την ενίσχυση αυτών των μέτρων στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών ως μέρος μιας ισορροπημένης προσέγγισης. Τα στοιχεία δείχνουν – επισήμανε - ότι αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την υγεία των ενδιαφερομένων, αλλά και σώζουν ζωές.
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου.
 Ο Υπουργός Υγείας πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί εθιμοτυπικά του Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Η εκπομπή «Προκλήσεις» επιστρέφει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σε νέα ώρα μετάδοσης
15:48
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Αβέρωφ Νεοφύτου:Να φτιάξουμε την Κύπρο της ποιότητας
13:20
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (Βίντεο)
12:40
Προκλητική Navtex στην περιοχή της Κρήτης - Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα
11:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand