Ο Υπ.Υγείας προσφωνεί ειδική σύνοδο των ΗΕ για τα ναρκωτικά

Ο Υπουργός Υγείας, Γεώργιος Παμπορίδης, αντιπροσωπεύει τη Κυπριακή Δημοκρατία στην τριήμερη Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών την οποία αναμένεται να προσφωνήσει σήμερα.

Χθες στο πλαίσιο της Συνόδου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης και της θεραπείας, όπως και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Σήμερα, τελευταία ημέρα της ειδικής συνόδου, η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική αντιμετώπισης των Ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy) που απαρτίζεται από πρώην πολιτικούς ηγέτες διαφόρων χωρών, θα ζητήσει απ’ όλες τις χώρες να σταματήσουν να διώκουν ποινικώς τους χρήστες.
Στην παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο κ. Παμπορίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση της ΕΕ στο θέμα των ναρκωτικών, καθώς και με τη στρατηγική της Ένωσης για τα ναρκωτικά, η οποία υποστηρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση τεκμηριωμένη στη βάση στοιχείων και η οποία θεωρεί την τοξικομανία ως ζήτημα δημόσιας υγείας και προτεραιότητα της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ την περίοδο 2013-2020 και στους κύριους στόχους του Πυλώνα Μείωσης της Ζήτησης, επισήμανε ότι όσον αφορά την πρόληψη των ναρκωτικών η προσοχή εστιάζεται στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, ώστε να αποφεύγεται η χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών και στην παροχή προγραμμάτων σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Επεσήμανε ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τη νομοθεσία που προβλέπει την παραπομπή σε θεραπεία, αντί της φυλάκισης των χρηστών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Στρατηγική προβλέπει επίσης για την εφαρμογή των πρακτικών μείωσης της βλάβης στο σύστημα υγείας.
Ο κ. Παμπορίδης καταλήγοντας εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Ειδικής Συνόδου και στην αναφορά που γίνεται σε μια σειρά μέτρων μείωσης του κινδύνου και της βλάβης. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να εξετάσουν την εφαρμογή ή την ενίσχυση αυτών των μέτρων στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών ως μέρος μιας ισορροπημένης προσέγγισης. Τα στοιχεία δείχνουν – επισήμανε - ότι αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την υγεία των ενδιαφερομένων, αλλά και σώζουν ζωές.
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου.
 Ο Υπουργός Υγείας πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί εθιμοτυπικά του Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.