Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα – Τρόικα

Υπάρχει η ελπίδα, ότι η τρόικα θα κλείσει με τις ελληνικές αρχές τα μεγάλα θέματα και θα έχουμε μια ταχεία ολοκλήρωση πριν από το Πάσχα, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο για τις προσδοκίες σε σχέση με το Eurogroup της Παρασκευής.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί στο Eurogroup, αλλά δεν αναμένει κανείς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την Παρασκευή. Οι υπουργοί ωστόσο θα ενημερωθούν για την μέχρι στιγμής πρόοδο.
«Αν υπάρχει τόση πρόοδος που μια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα την ημέρα μια σημαντικής εορτής, αλλά όπως καταλαβαίνετε για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε πολλά, μεγάλα και μικρά θέματα. Πρέπει να υπάρχει αυτό που σας περιγράφω, αν δεν υπάρχει θα τους πούμε συνεχίστε την δουλειά και πείτε μας πότε θα είστε έτοιμοι».
Σε σχέση με τη αναμενόμενη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει καμία επίπτωση γιατί, αφενός έχουν μεγαλύτερη σημασία τα ταμειακά διαθέσιμα, αφετέρου δεν είναι καθόλου δεδομένη η μετακύλιση των πλεονασμάτων ως το 2018.

Πρώτα λύση στο χρέος και μετά εκταμίευση

Σε σχέση με την αλληλουχία των γεγονότων, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά και το ασφαλιστικό, να νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα, όχι όμως και να εφαρμοστούν, τα κόκκινα δάνεια και ό,τι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση.
Στη συνέχεια οι θεσμοί να καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, η λύση πακέτο να περάσει από τα κοινοβούλια και να ψηφιστεί.
Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση.

Δόση και με το ΔΝΤ

“Ανοησίες” χαρακτήρισε δε, ο κοινοτικός αξιωματούχος την θεωρεία της τμηματικής καταβολής, χωρίς το ΔΝΤ. “Στα κράτη μέλη δεν θα υπάρχει συμφωνία χωρίς παράλληλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ”, είπε. “Όλα εξαρτώνται από όλα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, μετά μια  πολύ υψηλού επίπεδο συμφωνία με το ΔΝΤ, μετά κοινοβούλια και μετά όλα τα υπόλοιπα”.
Ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του ESM και του ΔΝΤ θα είναι ταυτόσημα, ακόμα και αν έχουν εκταμιεύσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Ρωσία: Αγνοείται αεροσκάφος με 6 επιβαίνοντες - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
14:39
ΥΠΟΙΚ: Ύψιστης σημασίας η αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Φορολογίας
14:36
Εγκρίθηκε το κοινό αίτημα, στις επτά η σέντρα στο Ομόνοια-Πάφος FC
14:29
Γερμανία: Τέλος της πανδημίας την άνοιξη, προβλέπει ο Γενς Σπαν
14:25
Αλλαγή στο ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ, σέντρα στις 20:00
14:24
Ρωσική φρεγάτα ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού
14:24
Πειθαρχικός Εισαγγελέας ΚΟΠ : «Σταματήστε ανακοινώσεις και δηλώσεις για τη διαιτησία»
14:19
Το θέμα της σύστασης υφυπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
14:14
Θλίψη στο Χόλιγουντ από το θάνατο του Γουίλι Γκάρσον, ηθοποιού του 'Sex And The City'
14:00
Συνάντηση με τη νέα Πρόεδρο της ΑΗΚ είχε ο ΓΓ της ΠΕΟ
13:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand