Διαχωρισμό των Παγκύπριων εξετάσεων συζήτησε το Συμβούλιο Παιδείας

Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης και Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, καθώς και για την καθιέρωση Εξετάσεων Τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας Δημοτικής, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι εν λόγω προτάσεις παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο από την Επιστημονική Επιτροπή Παγκυπρίων Εξετάσεων, την οποία διόρισε ο Υπουργός Παιδείας και έκτοτε έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας και βελτίωσης, στη βάση και των απόψεων που εκφράστηκαν στον δημόσιο διάλογο. Τα κυριότερα σημεία των προτάσεων είναι τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση (ΠΕΑ), οι οποίες θα εξυπηρετούν το διαμορφωτικό σκοπό της αξιολόγησης, και σε Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ (ΠΕΠ), οι οποίες θα εξυπηρετούν τον συγκριτικό σκοπό της αξιολόγησης.

Καθιέρωση, στο τέλος κάθε τετραμήνου των Εξετάσεων Τετραμήνων όλων των τάξεων Γυμνασίου, Λυκείου/Τεχνικών Σχολών, για σκοπούς προαγωγής/απόλυσης, οι οποίες θα εξυπηρετούν τον διαμορφωτικό σκοπό της αξιολόγησης.

Εισαγωγή, στο τέλος κάθε τετραμήνου όλων των τάξεων, του θεσμού της Υποστηρικτικής/Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα βασίζεται στα αποτελέσματα της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Ειδικά για την Γ΄ τάξη Λυκείου/Τεχνικών Σχολών, θα περιλαμβάνεται και προετοιμασία για τις ΠΕΠ, και καλλιέργεια γενικότερων δεξιοτήτων και στάσεων, χρήσιμων για την προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή.

Μεταφορά των Ανεξετάσεων Σεπτεμβρίου τον Ιούνιο, για όλες τις τάξεις Γυμνασίων, Λυκείων/Τεχνικών Σχολών.

Καθιέρωση τον Ιούνιο, μετά την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου/Τεχνικών Σχολών, Εβδομάδας Εργασίας/Περιόδου Πρακτικής Εξάσκησης στη Βιομηχανία, αντίστοιχα.

Οι αναλυτικές προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνεται, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα (http://www.moec.gov.cy/download/pe-protasi2016.pdf).

Στη συνεδρία έγινε, επίσης, σύντομη παρουσίαση της πορείας διαμόρφωσης των Νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, προστίθεται. Τη διαμόρφωση των Νέων Κανονισμών Λειτουργίας έκανε ειδική Επιτροπή, την οποία διόρισε ο Υπουργός Παιδείας και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand