Δεκαέξι Πολιτικές Συμβιώσεις στην Κύπρο μέχρι σήμερα

Δεκαέξι Πολιτικές Συμβιώσεις έχουν συναφθεί στην Κύπρο από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας τον Δεκέμβριο του 2015, εκ των οποίων οι 8 αφορούσαν ετερόφυλα άτομα και οι άλλες 8 ομόφυλα.

Στην Κύπρο, όπως καταγράφηκε στο πλαίσιο συζήτησης Ημερίδας, παρά το ότι έχουν καταγραφεί σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν για την κοινωνική προστασία των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα Ημερίδα από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεων σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο “Η πρόκληση της αποφυγής διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου”. Στόχος της Ημερίδας ήταν η εκπαίδευση, η ενημέρωση αλλά και η παραγωγική ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της εφαρμογής του συμφώνου Πολιτικής Συμβίωσης στη Δημόσια Διοίκηση. Στην Ημερίδα συμμετείχαν πέρα από τους λειτουργούς και τους υπαλλήλους των πιο πάνω υπηρεσιών, και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης ACCEPT-ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Νατάσα Οικονόμου είπε πως η ψήφιση του Νόμου περιλαμβάνει πτυχές νέες για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου και ως υπό αυτές τις περιστάσεις, η αποχή από ενέργειες και συμπεριφορές που ενδέχεται να εκλαμβάνονται ως παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης αποτελεί υποχρέωση και βασική αρχή για τη Διοίκηση. “Θεωρούμε λοιπόν, την εκπαίδευση και τη γνώση ως τα κατάλληλα εργαλεία για να πετύχουμε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Α` Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άριστος Τσιάρτας είπε πως το σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης δεν δοκιμάζει μόνο το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας αλλά δοκιμάζει συνειδήσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα και χαρακτήρισε αυτό το Νόμο όπως και έναν άλλο Νόμο που ποινικοποιεί την καλλιέργεια του μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα, ως τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε, η Πολιτική Συμβίωση δεν εγκαθιδρύει έναν άλλο τύπου γάμο αλλά κατοχυρώνει έναν εναλλακτικό τρόπο συμβίωσης με δικαιώματα που παράγονται κατά τρόπο αντίστοιχο του γάμου.

Παράλληλα, είπε πως είμαστε μια κοινωνία η οποία επιδεικνύει πολλές φορές υπερβολικό ενδιαφέρον για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιωτική ζωή των πολιτών και συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίδειξη σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στην ιδιωτικότητα των πολιτών. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε τις προσωπικές μας απόψεις από την άσκηση των καθηκόντων μας.

Η λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζηναΐδα Ονουφρίου, είπε αρχικά απευθυνόμενη στους λειτουργούς του Δημοσίου ότι είναι η δικιά τους δουλειά που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Στη συνέχεια, η κ. Ονουφρίου αναφέρθηκε στο ποια είναι τα ΛΟΑΤΙ άτομα (λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα) και ποια τα χαρακτηριστικά του καθενός, σημειώνοντας πως πλέον τα ζητήματα που αφορούν αυτά τα άτομα από ταμπού έχουν ενταχθεί στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως είπε οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων είναι ραγδαίες καθώς πριν από 20 χρόνια η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, και πριν από 10 στο επίκεντρο ήταν να μην περιθωριοποιούνται, ενώ πλέον είναι στην καρδιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε πως στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία 6 χρόνια και πως παρά την καθυστέρηση η κυπριακή Πολιτεία προχωρά σταδιακά προς την ενδυνάμωση της αρχής της ισότητας.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Κύπρο απουσιάζει μια κοινωνική προστασία και ισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καθώς ιδιαίτερα τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα εκφοβισμού, διακρίσεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του 2014 για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, 6% είχαν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης και το 19% είχαν δεχθεί παρενόχληση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.