Δεκαέξι Πολιτικές Συμβιώσεις στην Κύπρο μέχρι σήμερα

Δεκαέξι Πολιτικές Συμβιώσεις έχουν συναφθεί στην Κύπρο από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας τον Δεκέμβριο του 2015, εκ των οποίων οι 8 αφορούσαν ετερόφυλα άτομα και οι άλλες 8 ομόφυλα.

Στην Κύπρο, όπως καταγράφηκε στο πλαίσιο συζήτησης Ημερίδας, παρά το ότι έχουν καταγραφεί σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν για την κοινωνική προστασία των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα Ημερίδα από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεων σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο “Η πρόκληση της αποφυγής διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου”. Στόχος της Ημερίδας ήταν η εκπαίδευση, η ενημέρωση αλλά και η παραγωγική ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της εφαρμογής του συμφώνου Πολιτικής Συμβίωσης στη Δημόσια Διοίκηση. Στην Ημερίδα συμμετείχαν πέρα από τους λειτουργούς και τους υπαλλήλους των πιο πάνω υπηρεσιών, και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης ACCEPT-ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Νατάσα Οικονόμου είπε πως η ψήφιση του Νόμου περιλαμβάνει πτυχές νέες για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου και ως υπό αυτές τις περιστάσεις, η αποχή από ενέργειες και συμπεριφορές που ενδέχεται να εκλαμβάνονται ως παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης αποτελεί υποχρέωση και βασική αρχή για τη Διοίκηση. “Θεωρούμε λοιπόν, την εκπαίδευση και τη γνώση ως τα κατάλληλα εργαλεία για να πετύχουμε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Α` Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άριστος Τσιάρτας είπε πως το σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης δεν δοκιμάζει μόνο το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας αλλά δοκιμάζει συνειδήσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα και χαρακτήρισε αυτό το Νόμο όπως και έναν άλλο Νόμο που ποινικοποιεί την καλλιέργεια του μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα, ως τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε, η Πολιτική Συμβίωση δεν εγκαθιδρύει έναν άλλο τύπου γάμο αλλά κατοχυρώνει έναν εναλλακτικό τρόπο συμβίωσης με δικαιώματα που παράγονται κατά τρόπο αντίστοιχο του γάμου.

Παράλληλα, είπε πως είμαστε μια κοινωνία η οποία επιδεικνύει πολλές φορές υπερβολικό ενδιαφέρον για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιωτική ζωή των πολιτών και συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίδειξη σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στην ιδιωτικότητα των πολιτών. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε τις προσωπικές μας απόψεις από την άσκηση των καθηκόντων μας.

Η λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζηναΐδα Ονουφρίου, είπε αρχικά απευθυνόμενη στους λειτουργούς του Δημοσίου ότι είναι η δικιά τους δουλειά που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Στη συνέχεια, η κ. Ονουφρίου αναφέρθηκε στο ποια είναι τα ΛΟΑΤΙ άτομα (λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα) και ποια τα χαρακτηριστικά του καθενός, σημειώνοντας πως πλέον τα ζητήματα που αφορούν αυτά τα άτομα από ταμπού έχουν ενταχθεί στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως είπε οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων είναι ραγδαίες καθώς πριν από 20 χρόνια η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, και πριν από 10 στο επίκεντρο ήταν να μην περιθωριοποιούνται, ενώ πλέον είναι στην καρδιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε πως στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία 6 χρόνια και πως παρά την καθυστέρηση η κυπριακή Πολιτεία προχωρά σταδιακά προς την ενδυνάμωση της αρχής της ισότητας.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Κύπρο απουσιάζει μια κοινωνική προστασία και ισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καθώς ιδιαίτερα τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα εκφοβισμού, διακρίσεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του 2014 για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, 6% είχαν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης και το 19% είχαν δεχθεί παρενόχληση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand