Στο 2% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2016, εκτιμά η Ελληνική Τράπεζα

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% θα παρουσιάσει η κυπριακή οικονομία το 2016, εκτιμά η Ελληνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας».

«Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές, με την οικονομία να αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το 2016, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2%», αναφέρει στην οικονομική επισκόπηση για το `α τρίμηνο του έτους, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, με την ανεργία να αρχίσει να εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, υπό την πίεση των μειώσεων των τιμών του πετρελαίου.
«Η προσήλωση στην υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη», ύστερα από τέσσερα σχεδόν χρόνια διαδοχικής συρρίκνωσης.
Σημειώνει ωστόσο ότι «η θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας».
«Χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες για να μπορέσει η οικονομία να επανατοποθετηθεί σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης».
Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο υψηλός δείκτης των μη παραγωγικών χορηγήσεων, η υψηλή ανεργία και η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων της δημόσιας υπηρεσίας.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι η επαναφορά της πλήρους αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κύριος παράγοντας για τη σταθερότητα του συστήματος είναι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη παραγωγικών χορηγήσεων (ΜΠΧ).
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και στην ενίσχυση των θεσμών, αποτελούν μονόδρομο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς», τονίζει.
Τέλος, όσον αφορά στις εξωτερικές προκλήσεις, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, οι αρνητικές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:14

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand