Επίσημη πρώτη για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2016

Με 25 συνολικά ταινίες μεγάλου μήκους, με σκηνοθέτες από πρωτοεμφανιζόμενους μέχρι βετεράνους, masterclasses από καταξιωμένους επαγγελματίες και διεθνείς προσωπικότητες, αλλά και ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό πρόγραμμα, αρχίζει απόψε το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2016», που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η σκηνοθέτιδα και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, Τώνια Μισιαλή είπε ότι οι “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου” έχουν καθιερωθεί ως η πλέον επιτυχημένη διοργάνωση για τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, φέρνοντας το διεθνή ανεξάρτητο κινηματογράφο πιο κοντά στο κυπριακό κοινό. Αυτή η αναγνώριση διαφαίνεται χρόνο με το χρόνο από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο φεστιβάλ από ξένους δημιουργούς, πρόσθεσε.

Φέτος, είπε, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα "Global Images", ξεπέρασαν για πρώτη φορά στις 100, κάτι που για την καλλιτεχνική επιτροπή σήμαινε και μια δύσκολη διαδικασία επιλογής των 10 εκείνων ταινιών που τελικά θα εντάσσονταν στο διαγωνιστικό μέρος.

"Οι ταινίες που επιλέξαμε έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, μας άρεσαν και θεωρούμε πως θα αρέσουν και στο κοινό", είπε η κ. Μισιαλή, υποδεικνύοντας ότι το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία να προβληθούν βραβευμένες και αξιόλογες ταινίες που δεν θα έχει την ευκαιρία το κοινό να τις δει στα σινεμά.

Ταινίες, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο, οκτώ στον αριθμό, περιλαμβάνει και το μη διαγωνιστικό τμήμα που φέρει την ονομασία "Viewfinder" (Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο), ενώ στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχουν και φέτος ειδικά αφιερώματα, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις.

Επίσης, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά ο θεσμός "Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους", με προβολές βραβευμένων ταινιών για παιδιά από διαφορετικές χώρες, ταινιών μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά.

Ιδιαίτερα για τις Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, η Τώνια Μισιαλή ανέφερε ότι στόχος είναι η καλλιέργεια, στη νέα γενιά, της αγάπης προς τον κινηματογράφο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση του κυπριακού κοινού προς το θεσμό και σε ταινίες που πραγματικά αξίζουν την προσοχή μας.

Στις προσδοκίες της καλλιτεχνικής επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση του αριθμού των ίδιων των δημιουργών, σκηνοθετών, ηθοποιών ή άλλων καλλιτεχνών, που τιμούν με την παρουσία τους στις προβολές, αλλά και η προσέλκυση κινηματογραφόφιλων από άλλες χώρες, όπως γίνεται με τα μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Αυλαία απόψε στην παρουσία του Σάκη Ρουβά

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί, στις 20:00, στο Θέατρο Ριάλτο και η οποία δεν εντάσσεται στο διαγωνιστικό μέρος, είναι η ταινία Chevalier, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, από την Ελλάδα, με επίτιμο καλεσμένο έναν εκ των πρωταγωνιστών, τον γνωστό Έλληνα καλλιτέχνη Σάκη Ρουβά.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτι στην Πλατεία Ηρώων με μουσική από Dj και το "Nostalgia Soundtracks", μια επιλογή με μουσικές από τον κινηματογράφο.

Στη Λευκωσία, στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας, το Φεστιβάλ αρχίζει επίσης στις 20:00, με την προβολή της μαύρης κωμωδίας του Βέλγου σκηνοθέτη Jaco Van Dormael "Τhe Brand New Testament: Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες!", η οποία απέσπασε μεταξύ άλλων, βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει πάρτι στον προαύλιο χώρο του Ζήνα Πάλας με το συγκρότημα Belua.

Σημειώνεται πως το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες έρχεται φέτος με ανανεωμένο λογότυπο βασισμένο στο ειδώλιο του νεολιθικού οικισμού της Χοιροκοιτίας, πιστό αντίγραφο του οποίου απονέμεται ως το Βραβείο του Φεστιβάλ.

Η διεθνής πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (συνοδευόμενο από το ποσό των € 3.000) και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 1.000).

Εκ μέρους της τριμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής, η Τώνια Μισιαλή κάλεσε το κοινό να ενημερωθεί για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, μέσα από την ιστοσελίδα του, www.cyprusfilmdays.com και να έρθει να παρακολουθήσει μοναδικές στο είδος τους ταινίες.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας, για μαθητές και κατόχους κάρτας ΑμεΑ .

Διοργανωτές του Φεστιβάλ, που ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου, είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:14

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα για παράνομη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της Κύπρου
20:41
Επικρίσεις Τατάρ σε Ολγκίν για επαφές με ομάδες -«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος» λέει...
20:34
Στο Βαρώσι μεταβαίνει αύριο ο Ιταλός βουλευτής Πιερ Φασίνο -Θα δει και τον Τατάρ
18:58
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση
18:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 14 Μαΐου 2024
18:00
Έκπληξη Ολγκίν για την απόρριψη από τον Ερσίν Τατάρ τριμερούς συνάντησης
16:53
Επιβάλλεται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
16:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 14/5/2024
16:43
Αυξήθηκαν περαιτέρω οι τιμές των κατοικιών, το 2023 -Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας
16:37
Δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα οι Κύπριοι νέοι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
16:12
Σχέδιο της Χαμάς να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι Times
15:09
Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη προς Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»
14:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.