Υψίστης σημασίας η επίσκεψη Σούλτς στην Κύπρο

Υψίστης σημασίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Καλωσορίζοντας τον Μάρτιν Σούλτς στην Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι συμφωνούν πως το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία για την έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξεπαγώσουν κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσφώνησε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Τόνισε, πως εάν επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια από την πρώτη κιόλας ημέρα, προς στήριξη της επανενωμένης χώρας. Ουδείς, είπε, θα μπορούσε να φανταστεί ακόμα και πριν από λίγους μήνες ότι η επανένωση της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει ρεαλιστική πιθανότητα, γι' αυτό -πρόσθεσε- και πρέπει να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Μάρτιν Σούλτς είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί. Εξέφρασε ταυτόχρονα βαθιά εκτίμηση προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί για το θάρρος τους να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και για τον επιδέξιο τρόπο που διεξάγουν τις συνομιλίες, καθώς και για την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους. Για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ο Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για το επίτευγμα αυτό, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο εκσυγχρονίζεται η κυπριακή οικονομία, τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο κύριος Σούλτς συμμετέχει σε συζήτηση στο ΡΙΚ με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους και ακολούθως συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί,.

Επαφές θα έχει και με αρχηγούς ή εκπροσώπους ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Θα επισκεφθεί, επίσης, το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο προς τιμήν του κυρίου Σούλτς.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά προϊόντα που πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση
18:27
Στο ΑΠΟΕΛ ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς
18:16
Σοβαρό τροχαίο στο Λιοπέτρι. Στο νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλευεται 11χρονο αγόρι που τραυματίστηκε
18:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
18:00
Ευρωκοινοβούλιο: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» φώναξε Σουηδή ευρωβουλευτής και έκοψε την αλογοουρά της (Βίντεο)
17:47
Αναστολή των απεργιακών μέτρων μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων του προσωπικού φυλακών, ανακοίνωσε η ΠΑΣΥΔΥ
17:21
Τη στρατηγική για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη υιοθέτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Παιδείας
17:05
Αυλαία σήμερα για τον οδικό έρανο ΠΑΣΥΚΑΦ
16:49
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 5/10/2022
16:28
Νέα απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους
16:17
Στο μόλις 0,85% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνες στην Κύπρο το 2020, στο 10,7% ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης δεκαετίας
16:08
O ΠΟΕ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω
15:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand