Δηλώσεις Διυπουργικής Ομάδας για την κατάληξη της αεροπειρατείας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σε δηλώσεις, εκ μέρους της Διυπουργικής Ομάδας, μετά την κατάληξη του περιστατικού αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος της EgyptAir, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.Η Διυπουργική Ομάδα αποτελείτο από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άμυνας, Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς και άλλοι αξιωματούχοι των πέντε Υπουργείων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, η αεροπειρατεία έχει λήξει. Δυστυχώς, όμως, δεν επρόκειτο για μια περίπτωση, η οποία μπορούσε να τύχει επιπόλαιου χειρισμού. Πρώτιστη μέριμνα όλων ήταν η ασφάλεια των επιβατών, θεωρουμένων και ως ομήρων.

Από τη στιγμή που λάβαμε την ειδοποίηση, πριν ακόμα προσγειωθεί το αεροπλάνο, και προτού προλάβουμε να σκεφτούμε για θέματα προσγείωσης ή όχι του αεροπλάνου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τα γεγονότα οδήγησαν προς την κατεύθυνση της προσγείωσης, διότι πειστήκαμε ότι τα καύσιμα, λόγω του δρομολογίου που είχε το αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια, δεν έφθαναν για να πάει κάπου αλλού.

Κινητοποιήθηκαν οι Ομάδες Κρίσεων, τα γνωστά Σχέδια που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις, η Αστυνομία κυρίως διαδραμάτισε τον κύριο ρόλο. Εμείς είχαμε πλήρη και συνεχή επαφή με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο βρισκόταν συνεχώς μαζί μας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ενώ και σε επίπεδο Υπουργών είχαμε συνεχώς επαφή με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Από την αρχή διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο περί εκδήλωσης περιπτώσεως τρομοκρατίας και παρόλο ότι δεν έδειχνε ότι αυτό το άτομο ήταν επικίνδυνος, υπό την έννοια της συμπεριφοράς του, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο περί προσώπου ψυχολογικά ασταθούς. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μαζί του με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Έγινε σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, μέχρι που δημιουργήθηκε επικίνδυνη περιπλοκή προς το τέλος. Απείλησε ότι θα ανατιναχθεί και για πρώτη φορά ήταν απειλητικός, εάν δεν εφοδιαστεί το αεροπλάνο με καύσιμα και αναχωρήσει από την Κύπρο με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη. Οι διαπραγματευτικές Αρχές μας απάντησαν αμέσως ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί το αεροπλάνο να φύγει, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Η συμβουλή μας προς αυτόν ήταν ότι θα έπρεπε να παραδοθεί, να αφήσει ελεύθερους όλους τους επιβάτες, να μην γίνει η αιτία για να πάθει κάποιος κακό, διότι η υπόθεσή του θα χειροτέρευε πάρα πολύ. Ενώ εάν έληγε αισίως η αεροπειρατεία, δεν θα κινδύνευε η ζωή του και θα ετύγχανε μεταχείρισης όπως οποιοσδήποτε άλλος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά φαίνεται ότι προς το τέλος, οι πιλότοι του αεροπλάνου και τα μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το αεροσκάφος. Ο ίδιος φαίνεται ότι διαπίστωνε ότι δεν είχε πλέον οποιαδήποτε πιθανότητα ικανοποίησης των αιτημάτων του, γεγονός που έδωσε και στους δύο τελευταίους, Βρετανούς επιβάτες που παρέμεναν στο αεροσκάφος να κατέλθουν της κλίμακας του αεροσκάφους κι εκείνος να προσπαθεί, κατεβαίνοντας να τρέξει. Συνελήφθη φυσικά από την Αστυνομία και το θέμα τελείωσε εδώ.

Εξετάστηκαν τα φερόμενα εκρηκτικά που βρέθηκαν πάνω του. Δεν πρόκειται για εκρηκτικά, αλλά περί καλυμμάτων τηλεφώνου, τα οποία έδιναν την εντύπωση, ή ήθελε να δώσει την εντύπωση, ότι πρόκειται περί εκρηκτικών. Εμείς, ενώ είχαμε την υποψία ότι δεν επρόκειτο περί εκρηκτικών, δεν θέλαμε να πάρουμε το ρίσκο και χειριστήκαμε με σύνεση το θέμα, ωσάν να επρόκειτο περί εκρηκτικών. Τώρα γίνεται έρευνα στο αεροπλάνο για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα εκρηκτικά ή οτιδήποτε. Δεν αναμένεται να υπάρχουν, αλλά οφείλουμε να το ερευνήσουμε και προσεχώς θα επαναλειτουργήσει και το Αεροδρόμιο Λάρνακας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις όσον αφορά τα κίνητρα του αεροπειρατή, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι πρόκειται περί κινήτρων που δεν στηρίζονταν πάνω σε λογικά επιχειρήματα. «Από τη μια ήθελε να παραδώσει φάκελο στην τέως σύζυγό του κυπριακής καταγωγής, την οποία κατονόμασε και η οποία με αίτημα της Αστυνομίας μετέβη στο Αεροδρόμιο για να έχει συνομιλία μαζί του. Μετά άρχισε να ζητά εκπροσώπους της ΕΕ για να τον διαβεβαιώσουν για θέματα τα οποία δεν είχαν λογική βάση. Τελικά, δέχτηκε να πάει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για να του δώσει αυτές τις διαβεβαιώσεις. Μετέβηκε εκεί ο Πρέσβης κ. Παντελίδης, αλλά μέχρι να φτάσει υπήρξε και η ευτυχής κατάληξη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που έφεραν τον δράστη να θέτει ως όρο να αποφυλακιστούν γυναίκες από τις φυλακές της Αιγύπτου, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κατά διαστήματα έθετε αιτήματα, μεταξύ αυτών, και το αίτημα για απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων, αλλά «είναι ένα αίτημα το οποίο έθετε και μετά το άφηνε και έθετε άλλο, κοκ. Δεν είχαν λογική ούτε συνοχή τα αιτήματα που έθετε για να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής που ο δράστης θέλησε να παραδώσει στην τέως σύζυγό του, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει συνοχή σε αυτά τα οποία παρουσίαζε».

Σε ερώτηση εάν το σημερινό περιστατικό σχετίζεται με το ευρύτερο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι δεν επρόκειτο για περιστατικό τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι εάν ήταν μια τέτοια περίπτωση, το έργο των Κυπριακών Αρχών θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ελεύθερους σκοπευτές, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «είχαμε ό,τι χρειαζόταν να έχουμε, με σκοπό την αποτροπή της απώλειας ζωών από τους ομήρους».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο   Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είπε: «Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή εφάρμοσε το Σχέδιο Ασπίδα, το οποίο προνοεί ότι στην περίπτωση που υπάρχει αεροπειρατεία εκδηλούμενη σε κάποιο από τα αεροδρόμια, σε αεροσκάφος, να συγκροτεί Κέντρα Κρίσεως τόσο στον χώρο του Αεροδρομίου, όσο και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευμένες ομάδες της Αστυνομίας, όπως είναι ο ΕΑΟ και άλλες, είχαν ενεργήσει κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσουν, κατ’ αρχήν, την ασφάλεια του Αεροδρομίου, και έπειτα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία, με σκοπό να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών. Σίγουρα, χωρίς να γνωρίζεις από την αρχή ποιες είναι οι προθέσεις του οποιουδήποτε αεροπειρατή, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές σε σημεία που ήταν αναγκαία για σκοπούς ασφάλειας τόσο του Αεροδρομίου όσο και των επιβατών».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συνδρομή από τις Αιγυπτιακές Αρχές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές της Αιγύπτου και υπήρξε συνδρομή εκ μέρους τους, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Πρόσθεσε ότι «ήρθαν δύο αποστολές από την Αίγυπτο, ενώ υπήρχε ομάδα ειδικών διαπραγματευτών που μιλούν τη γλώσσα του αεροπειρατή. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να παρέμβουν. Οι Αρχές της Κύπρου χειρίστηκαν την περίπτωση μέχρι την αίσια κατάληξη».

Κληθείς να πει ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ανακριθεί και θα εξεταστεί η περίπτωσή του, με την τήρηση των νόμων της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στα αγγλικά, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Λευκωσία κ. Hussein Abdelkarim Tantawy Mubarak ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τον επιτυχή συντονισμό και τη διαχείριση του περιστατικού, που είχε ως αποτέλεσμα την ασφαλή απελευθέρωση όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους. Ο κ. Πρέσβης σημείωσε ότι το άτομο που κατεύθυνε το αεροσκάφος στην Λάρνακα ήταν ψυχικά διαταραγμένος, ενώ διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα. «Οι Αρχές της Κύπρου, σε συνεργασία με τις Αρχές της Αιγύπτου, είχαν έναν μοναδικό στόχο, ο οποίος ήταν η ασφαλής απελευθέρωση όλων των επιβατών, με αίσια κατάληξη. Αντιμετωπίσαμε το περιστατικό με επαγγελματισμό. Είχαμε μια ομάδα από την Αίγυπτο σε ετοιμότητα να παράσχει βοήθεια, αλλά μέσα από την εξαιρετική συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, σε όλα τα επίπεδα, είχαμε ευτυχή κατάληξη», σημείωσε ο Αιγύπτιος Πρέσβης.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.