Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ οδηγείται το θέμα των νοσηλευτών

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών (EFN), με την οποία ζητά αναγνώριση της ανάγκης ισότητας για τις μαίες και νοσηλευτές στην Κύπρο. Η EFN αναφέρει ςπίσης πως θα ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κύπρο για το επάγγελμά, ώστε να υπάρξει αύξηση της πολιτικής προσοχής για το σημαντικό ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών και μαιών, των γυναικών, στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η EFN αναφέρει πως αναμένει ότι οι νοσηλευτές μέλη της και μη στην Κύπρο, θα έχουν ικανοποιητικές απολαβές και αποδεκτές συνθήκες εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκώς στελεχωμένα νοσηλευτήρια, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ανάλογη αντιμισθία συγκρίσιμη με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.
“Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει συγκεκριμένους μισθούς στους απόφοιτους πανεπιστημίου, ως επίσης ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε άσχημες επαγγελματικές συνθήκες που είναι απαράδεκτες για το 2016. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επαγγελματικό στρες και επαγγελματική εξουθένωση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και την ασφάλεια υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες”, προσθέτει η επιστολή.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι η απεργία από την πλειοψηφία των νοσηλευτών στην Κύπρο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να τους αμείβει όπως όλους τους δημόσιους λειτουργούς που κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα και των οποίων η θέση το απαιτεί, σημειώνοντας ότι στέκεται αλληλέγγυα στους νοσηλευτές και τις μαίες της Κύπρου.
Καλεί, ταυτόχρονα, την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν μέσα από τις αρχές της ισότητας στην εθνική νομοθεσία και τις  ευρωπαϊκές οδηγίες και ζητά όπως πριν η κυβέρνηση πάρει οποιαδήποτε μέτρα προς μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των νοσηλευτών και των μαιών για αμοιβή σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, που κατέχουν και να προσέλθει σε ολοκληρωμένο διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφορικά με το θέμα.
Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για διόρθωση των συνεπειών από τις αποκοπές και το πάγωμα των μισθών των νοσηλευτών και μαιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.