Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ οδηγείται το θέμα των νοσηλευτών

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών (EFN), με την οποία ζητά αναγνώριση της ανάγκης ισότητας για τις μαίες και νοσηλευτές στην Κύπρο. Η EFN αναφέρει ςπίσης πως θα ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κύπρο για το επάγγελμά, ώστε να υπάρξει αύξηση της πολιτικής προσοχής για το σημαντικό ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών και μαιών, των γυναικών, στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η EFN αναφέρει πως αναμένει ότι οι νοσηλευτές μέλη της και μη στην Κύπρο, θα έχουν ικανοποιητικές απολαβές και αποδεκτές συνθήκες εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκώς στελεχωμένα νοσηλευτήρια, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ανάλογη αντιμισθία συγκρίσιμη με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.
“Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει συγκεκριμένους μισθούς στους απόφοιτους πανεπιστημίου, ως επίσης ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε άσχημες επαγγελματικές συνθήκες που είναι απαράδεκτες για το 2016. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επαγγελματικό στρες και επαγγελματική εξουθένωση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και την ασφάλεια υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες”, προσθέτει η επιστολή.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι η απεργία από την πλειοψηφία των νοσηλευτών στην Κύπρο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να τους αμείβει όπως όλους τους δημόσιους λειτουργούς που κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα και των οποίων η θέση το απαιτεί, σημειώνοντας ότι στέκεται αλληλέγγυα στους νοσηλευτές και τις μαίες της Κύπρου.
Καλεί, ταυτόχρονα, την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν μέσα από τις αρχές της ισότητας στην εθνική νομοθεσία και τις  ευρωπαϊκές οδηγίες και ζητά όπως πριν η κυβέρνηση πάρει οποιαδήποτε μέτρα προς μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των νοσηλευτών και των μαιών για αμοιβή σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, που κατέχουν και να προσέλθει σε ολοκληρωμένο διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφορικά με το θέμα.
Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για διόρθωση των συνεπειών από τις αποκοπές και το πάγωμα των μισθών των νοσηλευτών και μαιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιανουαρίου
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι αναπόφευκτος, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ
21:51
Η Μόσχα διευρύνει τον κατάλογο των αξιωματούχων της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία
21:25
Στην Αθήνα μεταφέρεται στο Σάββατο το 3χρονο παιδί που πάσχει από καρδιοπάθεια
20:57
Δύο θανάτους και 2.587 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:11
Βαρώσια: Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» βάζει στο παιχνίδι το ΕΒΚΑΦ
19:55
Την παράταση της έναρξης αύξησης των χρεώσεων στο Λιμάνι Λεμεσού χαιρετίζει ο Υπουργός Μεταφορών
19:37
Οκταήμερη κράτηση για 27χρονο που φέρεται να εμπλέκεται σε 22 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
19:32
Ηνωμένο Βασίλειο: Συνέχεια στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών
19:23
Σύσταση ΥΠΕΞ για αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές της Ουκρανίας
19:20
ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα στο Πίτσμπουργκ - Δέκα ελαφρά τραυματίες
19:06
Προκήρυξη αγοράς υπηρεσιών για φοιτητές και πτυχιούχους για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης
18:39
Ελλάδα: 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο
17:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand