Ακιντζί: Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε πλησιάσει

Υπάρχουν θέματα στο πλαίσιο των συνομιλιών στα οποία οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συγκλίσεις ωστόσο υπάρχουν ακόμη και διαφορές, όπως είπε.
Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε πλησιάσει, είπε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την εργασία αυτή σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι διαφορές και να βελτιωθούν τα σημεία συγκλίσεων.

Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν στις 18 και 25 Απριλίου ενώ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί και συνάντηση στις 9 Μαΐου. Οι διαπραγματευτές, είπε, θα πραγματοποιήσουν εντατικές συναντήσεις ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου προκειμένου να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις. Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα ανακοινωθεί στον κόσμο, είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού. Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα, είπε.

Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του Μάη, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζήτησε προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω εκλογών.
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι σωστή η άποψη ότι μια συμφωνία είναι αδύνατο να επιτευχθεί το 2016 λόγω επιβράδυνσης των συνομιλιών ένεκα των εκλογών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό` προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος εξ ου και οι συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών συνεχίζονται.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ΕΔΕΚ για τις συνομιλίες, είπε ότι αυτές γίνονται λόγω των εκλογών.
Λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί σύντομα λύση του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τ/Κ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οφέλη για τους Τ/Κ από την λύση όπως το να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα.
Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποτελούν κοινό πλούτο μετά τη λύση και ότι είναι σημαντικός πλούτος, για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή. Είπε ακόμη ότι εάν γίνουν γεωτρήσεις μετά τις προσφορές, αυτό θα δημιουργήσει ένταση και ανέφερε ότι μεταβίβασε αυτή τη θέση στην ε/κ πλευρά.
Κατά τον κ. Ακιντζί η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κυρίαρχη περιοχή της ΚΔ και άρα μπορούν να πράττουν ό,τι επιθυμούν, αλλά ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους, είπε.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τέτοιες ενέργειες στο παρελθόν είναι γνωστά και πρέπει να υπάρχει προσοχή στο θέμα.
Αντί να δημιουργούνται νέες εντάσεις, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε μια περιοχή συνεργασίας προς όφελος όλων. Είπε ότι επιθυμεί το μήνυμα αυτό να γίνει καλά κατανοητό και ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από τον ορυκτό πλούτο μονομερώς.
Αναφερόμενος στο χαλούμι, είπε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρισκόταν στην Κύπρο και ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ζητεί αλλαγές επί της συμφωνίας, κάτι που χαρακτήρισε λάθος και είπε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Άσλεϊ Μπάρτι - Ντανιέλ Κόλινς στον τελικό του Αυστραλιανού ΟΠΕΝ
17:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand