Καταζητείται ο 4ος δράστης του μακελειού στο Βέλγιο

Τον τέταρτο δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες καταζητούν με εντατικούς ρυθμούς οι Βελγικές αρχές, σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε συνοικίες της πρωτεύουσας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για άντρα που καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου να συνοδεύει τα αδέλφια Μπακράουι, ενας εκ των οποίων ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο και ο δεύτερος στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ.
Ο άντρας εγκατέλειψε τη σκηνή μετά την επίθεση και φαίνεται πως σχεδίαζε να πυροδοτήσει βαλίτσα με εκρηκτικά, η οποία εντοπίστηκε από τις αρχές μέσα στο αεροδρόμιο.
Όπως αναφέρθηκε, η βαλίτσα αυτή περιείχε μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών από εκείνα που πυροδοτήθηκαν από τους καμικάζι.
Ο τρίτος καμικάζι ήταν ο Νατζίμ Λαχράουι, μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ο οποίος ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο. Εκτιμάται ότι είχε κατασκευάσει τις ζώνες εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες στις επιθέσεις του Παρισιού το Νοέμβριο.
Στο τριπλό τρομοκρατικό πλήγμα της Τρίτης σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300 από συνολικά 40 χώρες.
Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επικρίσεις κατά του Βελγίου

Στο μεταξύ, το Βέλγιο εξακολουθεί να δέχεται σφοδρή κριτική για την αποτυχία του να εντοπίσει εξτρεμιστές στη Μουσουλμανική κοινότητα της χώρας και για το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί για επικείμενες επιθέσεις από Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογν κατηγόρησε τις Βελγικές αρχές ότι αγνόησαν την προειδοποίηση της Τουρκίας ότι ο Ιμπραήμ Μπακράουι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ήταν τζιχαντιστής, τον οποίο οι αρχές άφησαν ελεύθερο όταν επέστρεψε στο Βέλγιο.
Ο Μπακράουι είχε εντοπιστεί στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και απελαθεί. Οι Βελγικές αρχές απάντησαν ότι ο τρομοκράτης δεν απελάθηκε στη χώρα αλλά τη γειτονική Ολλανδία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης υπόπτων που απελαύνονται από την Τουρκία, χωρίς ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντίντιε Ρέιντερς, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του εντοπισμού των εξτρεμιστών στη χώρα του, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και αστικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη της χώρας.
Ο Μπακράουι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία, ωστόσο οι Βελγικές αρχές δεν εντόπισαν τις διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:41

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.