Πήραν το Ν/Σ για «αορίστου και ορισμένου» στη Δ.Υ.

Το νομοσχέδιο (Ν/Σ) για τους εκτάκτους στη Δημόσια Υπηρεσία (Δ.Υ.) αίρει μια αδικία σε βάρος τους, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σημείωσε ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τα συμβόλαια απασχόλησης των εκτάκτων θα μετατραπούν σε εξαμηνιαίας διάρκειας.
Πρόσθεσε ότι θα τερματιστεί η αποκοπή του 10% για όσους έκτακτους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης.
Όσοι έκτακτοι ορισμένου χρόνου συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης, οι συμβάσεις τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.
Το νομοσχέδιο διασφαλίζει επίσης ότι δεν θα τερματίζονται τα συμβόλαια λόγω πλεονασμού.
Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω τόνισε ότι η μονιμοποίηση θα γίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλή απόδοση.
Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1382 εκτάκτους, από τους οποίους οι 1189 εργάζονται στον τομέα της υγείας. Ο κ. Πετρίδης επέδωσε σήμερα το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους στις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ και ΣΕΣΙΚ.
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί νέο κείμενο, το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εκτάκτων και αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων και θα αφορά τις ετήσιες άδειες, τις άδειες μητρότητας και τις άδειες ασθενείας.

Η θέση της ΠΑΣΥΝΟ
Με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΝΟ.
Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης δήλωσε ότι, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στους νοσηλευτές το νομοσχέδιο (Ν/Σ) που αφορά την απασχόληση εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία (Δ.Υ.), κάτι που αποτελούσε -όπως είπε- πάγιο αίτημα της συντεχνίας.
Ο κ. Πετέλης εξέφρασε ικανοποίηση «βλέποντας τις προθέσεις της Κυβέρνησης να διορθώσει στρεβλώσεις που υπήρχαν και αφορούσαν και το δικό μας επάγγελμα». Πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε ενδελεχώς το νομοσχέδιο τις προσεχείς μέρες, ώστε να δώσουμε το συντομότερο τις θέσεις μας».
Ερωτηθείς για το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥΝΟ, ο Θεόδωρος Πετέλης είπε ότι αφορά ξεχωριστό θέμα που εντάσσεται σε ξεχωριστά νομοσχέδια και πρόσθεσε πως αν δεν ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος, δεν μπορούν να ανασταλούν τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα.

Συνάντηση και με ΠΑΣΥΚΙ
Ο κ. Πετρίδης είχε νωρίτερα συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΚΙ, της συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι «είχαμε προσκληθεί από τον Υφυπουργού για να μας παραδοθεί το νομοσχέδιο που αφορά τους όρους απασχόλησης των εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα μελετηθεί και η συντεχνία θα τοποθετηθεί επί του κειμένου αργότερα, αφότου ενημερωθούν όλα τα μέλη της. Είπε ακόμα ότι αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω και της λήξης της θητείας της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Κληθείς να σχολιάσει την απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Κούμας είπε ότι «πολύ σωστά είχαμε υπολογίσει ότι αυτή η απεργία μπορούσε να επιφορτίσει με περισσότερες ευθύνες τους γιατρούς. Και έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτές οι ευθύνες δεν πρέπει να μεταφερθούν πάνω τους γιατρούς. Δυστυχώς, αυτό γίνεται τώρα. Τα προβλήματα είναι καθημερινά, πολλαπλασιάζονται καθημερινά, αλλά εμείς ως λειτουργοί υγείας, ως ιατροί παρέχουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες σε ένα μη κανονικό εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς, κάτι που σίγουρα δυσκολεύει το έργο μας».

Και ΠΑΣΥΔΥ-ΣΕΣΙΚ στο Προεδρικό
Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω συναντήθηκε επίσης με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και της ΣΕΣΙΚ.
Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «σε συνέχεια της συμφωνίας που συνομολογήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, ικανοποιήθηκε και το αίτημα μας για ξεχωριστή νομοθεσία που να ρυθμίζει βασικά θέματα των εκτάκτων όπως η άμεση μετατροπή των συμβολαίων για όσους δικαιούνται να θεωρηθούν ως αορίστου διάρκειας. Προβλέπεται επίσης να σταματήσει η αποκοπή του 10% και επίσης προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν πλεονάζοντες. Αυτές είναι σημαντικές ρυθμίσεις που ικανοποιούν πλήρως το αίτημά μας».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει «όχι μόνο όσους εργοδοτούνται στον τομέα της υγείας αλλά και όλους τους έκτακτους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Θα δώσουμε την απάντηση μας το συντομότερο δυνατόν, διότι στόχος είναι να περάσει από την παρούσα Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι το θέμα του 10% «δεν έχει σχέση με την αυτονόμηση. Έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση και για αυτό προχώρησε με ξεχωριστή νομοθεσία», και πρόσθεσε ότι «η αφαίρεση του 10% αφορούσε πρωτοδιοριζόμενους, οι πλείστοι των υπηρετούντων έχουν συμπληρώσει τη χρονική περίοδο που προβλέπεται για μετατροπή των συμβολαίων τους, από συμβόλαιο ορισμένης διάρκειας σε συμβόλαιο αορίστου χρόνου, και ήταν μια αδικία που διαπραττόταν για πολλά χρόνια».
Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο επηρεάζει περίπου 1400 εκτάκτους στη Δημόσια Υπηρεσία, περιλαμβανομένων και εκτάκτων στον τομέα της υγείας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΣΕΣΙΚ Ανδρέας Κωστή είπε ότι η αδικία που επικρατούσε μέχρι σήμερα κατά των εκτάκτων αίρεται με το νομοσχέδιο αυτό.
Πρόσθεσε ότι «έχει γίνει νέα αρχή που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες της υγείας να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την αυτονόμηση».

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:41

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκέτας
10:09
Λοττίδου: Πυλώνες της εγκληματικής ενέργειας εναντίον του Στυλιανού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και η Αστυνομία
09:45
Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
09:34
Καταγγέλθηκαν 147 πολίτες και ένα υποστατικό για παράβαση των μέτρων για τον Covid- 19
09:10
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
16 Απριλίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand