Λονδίνο: Γιος Σαουδάραβα πρεσβευτή σχεδίαζε επιθέσεις

Αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, βρίσκονται δύο νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο, για τον σχεδιασμό τρομοκρατικού κτυπήματος στους δρόμους του Λονδίνου.

Το σχέδιο προέβλεπε την επίθεση με πυροβόλο όπλο από εν κινήσει δίκυκλο, εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών, έξω από αστυνομικούς σταθμούς και στρατώνες στη βρετανική πρωτεύουσα.
Οι επίδοξοι δράστες είναι ο Ταρίκ Χασανί, 22 ετών, εμπνευστής του σχεδίου, ο οποίος είχε ομολογήσει την ενοχή του τον περασμένο μήνα, και ο Σουχαΐμπ Ματζίντ, 21 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σήμερα.
Δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο Νάιαλ Χάμλετ και Νέιθαν Κάφι κηρύχθηκαν αθώοι ως προς την κύρια κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένοχοι για την κατηγορία της προμήθειας όπλου και πυρομαχικών στους δύο νεαρούς. Αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι είχαν χορηγήσει το όπλο και πυρομαχικά, αλλά υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν πως θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικό κτύπημα.
Ο εγκέφαλος του σχεδίου, Χασανί, είναι γιος του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στο Ουζμπεκιστάν, αλλά αφέθηκε από τον πατέρα του να μεγαλώσει με τη θεία του σε επιδοτούμενες κατοικίες στο δυτικό Λονδίνο. Αφού απέτυχε να περάσει σε πανεπιστημιακή ιατρική σχολή στο Λονδίνο, πήγε για σπουδές στο Σουδάν. Είναι γνωστός στους φίλους του με το προσωνύμιο "ο χειρουργός".
Από το Σουδάν, πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις στο Λονδίνο για να σχεδιάσει τις επιθέσεις, με τις Αρχές Ασφαλείας να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν τις συναντήσεις του με τους συνεργούς του.
Ο Ματζίντ, συμμαθητής του Χασανί, σπούδαζε Φυσική στο King's College του Λονδίνου και ήταν ο συντονιστής του σχεδίου, με μόνιμη βάση στη βρετανική πρωτεύουσα. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα κωδικοποιημένης επικοινωνίας με την ονομασία "Μυστικά των μουτζαχεντίν» ("Mujahideen Secrets") αντάλλασσε οδηγίες με τον συνεργό του.
Οι διοικητές της Σκότλαντ Γιαρντ περιέγραψαν το σχέδιο επιθέσεων ως μία "σημαντική αναβάθμιση της περιπλοκότητας και φιλοδοξίας" των δραστών σε σχέση με άλλες πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες ή συνωμοσίες, όπως η επίθεση με μαχαίρι σε βάρους του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο νότιο Λονδίνο, το 2013.
Οι βρετανικές Αρχές Ασφαλείας εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση έχει πολλά κοινά σημεία με τα σχέδια επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η απόκτηση πυροβόλου όπλου από ισλαμιστές τρομοκράτες εντός της χώρας.
Είναι δε η πρώτη φορά που διαπιστώνεται μία "επικίνδυνη διασταύρωση" μεταξύ τρομοκρατίας και κοινού εγκλήματος, καθώς οι προμηθευτές του όπλου και των πυρομαχικών εμπλέκονται σε συμμορίες και σε εμπορία ναρκωτικών.
Όταν το σχέδιο έγινε αντιληπτό, τον Σεπτέμβριο του 2014, προκάλεσε τη μεγαλύτερη -από το 2006- κινητοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στη Βρετανία.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.