Κηδεύτηκε στην προσφυγιά ο Σολάρας

Μακριά από τη γενέθλια γη του Κάμπου της Μόρφου, κηδεύτηκε και τάφηκε στα Κούκλια της Πάφου, ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, ο Σόλων Μιχαήλ.

Έλαβε μέρος στον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 και πρωτοστάτησε στη σωτηρία του εθνάρχη Μακαρίου, όταν τον Ιούλιο του 1974 τον καταδίωκαν για να τον εξοντώσουν οι πραξικοπηματίες.
Ο Σόλων Μιχαήλ, γνωστός και ως Σολάρας, απεβίωσε σε ηλικία 78 χρόνων στην προσφυγιά, μακριά από την αγαπημένη του Μόρφου και τον ποταμό του Κάμπου. Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων, ο Σόλων Μιχαήλ βίωσε τη δύσκολη ζωή του αντάρτη και του καταζητούμενου, μαζί με άλλους πέντε αγωνιστές της ΕΟΚΑ στις βουνοκορφές του Κύκκου και της Τσακίστρας, αναπτύσσοντας πλούσια δράση.
Μετά την ανεξαρτησία, ο Σόλων Μιχαήλ δεν αναζήτησε ανταλλάγματα για την υπηρεσία του στην πατρίδα. Ξενιτεύτηκε και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο Λονδίνο ως εστιάτορας. Επέστρεψε στην πατρίδα του δυο χρόνια πριν από την εισβολή και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση στον Ποταμό του Κάμπου, που χάθηκε με την εισβολή των Τούρκων. Βαθιά δημοκράτης, ο Σολάρας αντιστάθηκε κατά του πραξικοπήματος και μαζί με ομάδα αντιστασιακών, μετέφερε τον εθνάρχη Μακάριο από το μοναστήρι του Κύκκου στην Πάφο απ' όπου διέφυγε στο εξωτερικό.
Η πρώην ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σε επικήδιο λόγο, ανέφερε ότι όλοι θα θυμούνται τον Σολάρα ως ένα άνθρωπο περήφανο, ιδεολόγο και μαχητή που δεν ζήτησε ποτέ ανταλλάγματα για τη δράση του στην ΕΟΚΑ, την αντίσταση στο πραξικόπημα, την προσφορά του στον τόπο.
Στην κηδεία, στον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά στα Κούκλια, παρέστη και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ τον αγωνιστή Σόλωνα Μιχαήλ αποχαιρέτησαν επίσης συναγωνιστές, φίλοι και συγγενείς και ο κοινοτάρχης των Κουκλιών Μιχάλης Σόλωνος.

Ανταπόκριση: Πανίκος Ευριπίδου, Πάφος

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.