Κυπριακό, ΓεΣΥ, Θητεία - Αποκλειστικά στο ΡΙΚ (video)

Έντονα επικριτικός για την ενέργεια του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου να δημοσιοποιήσει απόρρητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ και στην εκπομπή "#rik".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνεται ελεύθερη διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως ζητούν οι αρχηγοί των κομμάτων, όταν θα υπάρχει ανησυχία ότι την επομένη ενδεχομένως να δημοσιοποιηθούν όσα λέγονται.
Όπως είπε, "δίνουμε όπλα στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν θέλει να συζητήσει τις εδαφικές αναπροσαρμογές με το επιχείρημα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει συνεχώς σε διαρροές". Έκανε επίσης λόγο για εμφύλιο και στις δύο πλευρές, εάν γίνουν διαρροές σε περίπτωση πρόοδου, προτού υπάρξει τουλάχιστον φαινομενική κατάληξη.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τον προβληματίζει πλέον ο τρόπος επαφής με τους αρχηγούς των κομμάτων, εάν δηλαδή θα γίνεται με τη μορφή του Εθνικού Συμβουλίου ή απευθείας.

anasta hashtagrik compressed
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία για λύση θα τεθεί ενώπιουν του λαού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος ενημέρωσης για τις επιμέρους πτυχές της λύσης.
Σημείωσε ακόμα ότι στις διαπραγματεύσεις ισχύει η αρχή πως "τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα".
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυημένων πλειοψηφιών, που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση έχει γίνει αποδεκτό ότι η συζήτηση διεξάγεται στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
"Εξ ου", πρόσθεσε, "και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παρουσία εμπειρογνωμόνων, αλλά και η προσπάθεια προσαρμογής των κατεχομένων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης κατηγορηματικά πως για να συναινέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, θα πρέπει η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της.

anastasrik compressed

Σύντομα οδικός χάρτης για ΓεΣΥ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός, των επόμενων εβδομάδων, θα εξαγγελθεί ο οδικός χάρτης για υλοποίηση του ΓεΣΥ και σημείωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του θέματος.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από την καθυστέρηση εφαρμογής του ΓεΣΥ και τόνισε ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί.
Σημείωσε δε ότι βάσει της μελέτης για υλοποίηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, υπάρχει πλεονασμός 400 νοσηλευτών και γιατρών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, με οδηγίες του, γίνονται μελέτες ώστε να προχωρήσει το σχέδιο σταδιακής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. "Μέσα από το διάλογο με τις συντεχνίες", πρόσθεσε, "θα συζητηθούν τρόποι κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων".
Διαβεβαίωσε επίσης πως, εάν χρειαστούν επιπλέον κονδύλια, η κυβέρνηση θα τα διαθέσει.
Αναφερόμενος γενικά στην οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και όχι από την κρίση και γι' αυτό επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του ορθού προγραμματισμού.

hashtag proedriko compressed

Για μείωση στρατιωτικής θητείας
Για την εξαγγελία για μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε επικρίσεις ότι αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα.
"Έχουν γίνει μελέτες", είπε, "βάσει των οποίων προχωρεί η κυβέρνηση".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για τις τρεις χιλιάδες οπλιτών που χρειάζονται για να γίνει κατορθωτή η μείωση της στρατιωτικής θητείας, θα δοθεί προτεραιότητα στην πρόσληψη ανέργων και ειδικά ληπτών δημοσίου βοηθήματος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας στην εκπομπή "#rik" και στους συναδέλφους Γιάννη Νικολάου, Στέλλα Μιχαήλ και Ντίνο Φοινικαρίδη:

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:52

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.