Κυπριακό, ΓεΣΥ, Θητεία - Αποκλειστικά στο ΡΙΚ (video)

Έντονα επικριτικός για την ενέργεια του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου να δημοσιοποιήσει απόρρητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ και στην εκπομπή "#rik".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνεται ελεύθερη διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως ζητούν οι αρχηγοί των κομμάτων, όταν θα υπάρχει ανησυχία ότι την επομένη ενδεχομένως να δημοσιοποιηθούν όσα λέγονται.
Όπως είπε, "δίνουμε όπλα στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν θέλει να συζητήσει τις εδαφικές αναπροσαρμογές με το επιχείρημα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει συνεχώς σε διαρροές". Έκανε επίσης λόγο για εμφύλιο και στις δύο πλευρές, εάν γίνουν διαρροές σε περίπτωση πρόοδου, προτού υπάρξει τουλάχιστον φαινομενική κατάληξη.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τον προβληματίζει πλέον ο τρόπος επαφής με τους αρχηγούς των κομμάτων, εάν δηλαδή θα γίνεται με τη μορφή του Εθνικού Συμβουλίου ή απευθείας.

anasta hashtagrik compressed
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία για λύση θα τεθεί ενώπιουν του λαού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος ενημέρωσης για τις επιμέρους πτυχές της λύσης.
Σημείωσε ακόμα ότι στις διαπραγματεύσεις ισχύει η αρχή πως "τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα".
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυημένων πλειοψηφιών, που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση έχει γίνει αποδεκτό ότι η συζήτηση διεξάγεται στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
"Εξ ου", πρόσθεσε, "και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παρουσία εμπειρογνωμόνων, αλλά και η προσπάθεια προσαρμογής των κατεχομένων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης κατηγορηματικά πως για να συναινέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, θα πρέπει η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της.

anastasrik compressed

Σύντομα οδικός χάρτης για ΓεΣΥ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός, των επόμενων εβδομάδων, θα εξαγγελθεί ο οδικός χάρτης για υλοποίηση του ΓεΣΥ και σημείωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του θέματος.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από την καθυστέρηση εφαρμογής του ΓεΣΥ και τόνισε ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί.
Σημείωσε δε ότι βάσει της μελέτης για υλοποίηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, υπάρχει πλεονασμός 400 νοσηλευτών και γιατρών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, με οδηγίες του, γίνονται μελέτες ώστε να προχωρήσει το σχέδιο σταδιακής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. "Μέσα από το διάλογο με τις συντεχνίες", πρόσθεσε, "θα συζητηθούν τρόποι κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων".
Διαβεβαίωσε επίσης πως, εάν χρειαστούν επιπλέον κονδύλια, η κυβέρνηση θα τα διαθέσει.
Αναφερόμενος γενικά στην οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και όχι από την κρίση και γι' αυτό επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του ορθού προγραμματισμού.

hashtag proedriko compressed

Για μείωση στρατιωτικής θητείας
Για την εξαγγελία για μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε επικρίσεις ότι αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα.
"Έχουν γίνει μελέτες", είπε, "βάσει των οποίων προχωρεί η κυβέρνηση".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για τις τρεις χιλιάδες οπλιτών που χρειάζονται για να γίνει κατορθωτή η μείωση της στρατιωτικής θητείας, θα δοθεί προτεραιότητα στην πρόσληψη ανέργων και ειδικά ληπτών δημοσίου βοηθήματος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας στην εκπομπή "#rik" και στους συναδέλφους Γιάννη Νικολάου, Στέλλα Μιχαήλ και Ντίνο Φοινικαρίδη:

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:52

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
10:44
OKYΠΥ: Τα τελευταία τρία 24ωρα γίνονται περισσότερες εισαγωγές ασθενών από τα εξιτήρια
10:39
Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκέτας
10:09
Λοττίδου: Bασικοί πυλώνες της εγκληματικής αμέλειας εναντίον του Στυλιανού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και η Αστυνομία
09:45
Καταγγέλθηκαν 147 πολίτες και ένα υποστατικό για παράβαση των μέτρων για τον Covid- 19
09:10
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand