Τα φλαμίνγκο που άλλαξαν τη ζωή μας…

Με τα χρώματα της αυγής και του δειλινού έχουν ντύσει την Αλυκή Λάρνακας τα πανέμορφα φλαμίνγκο.

Οι κλιματολογικές συγκυρίες στη Βόρεια Ευρώπη και Ασία έχουν οδηγήσει τα εξωτικά πουλιά που κατέφθασαν κατά σμήνη για να ξεχειμωνιάσουν στους υδροβιότοπους της Λάρνακας. Έχουν καταμετρηθεί πάνω από 12.500 φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας κι έχουν τραβήξει σα μαγνήτη λάτρεις των πτηνών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

fla 1-compressed        fla 4-compressed

Τα Σαββατοκύριακα, οι Αλυκές Λάρνακας κατακλύζονται από πλήθος κόσμου που έρχεται από όλη την Κύπρο για να τα θαυμάσει.
Τα φλαμίνγκο  σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, έρχονται κυρίως από την Τουρκία και το Ιράν για να περάσουν το χειμώνα στην Κύπρο. Τα προσκαλεί η αντανάκλαση του νερού του υδροβιότοπου την οποία εντοπίζουν από ψηλά, καθώς αποδημούν αναζητώντας θερμούς τόπους για να περάσουν το χειμώνα. Δεν γεννούν όμως τα αυγά τους στο νησί μας.  Παρ’ όλα αυτά το έτος 2005 είχαν εντοπιστεί από περιβαλλοντιστές φωλιές φλαμίνγκο με αυγά, και για το λόγο αυτό έχει καταγραφεί ως η μόνη χρονιά που κατ’ εξαίρεση γονιμοποιήθηκαν στην Κύπρο, αλλά πολύ λίγα επιβίωσαν. Η χρονική διάρκεια που μένουν στην Κύπρο εξαρτάται από το επίπεδο του νερού στις λίμνες.

FLA 2-compressed       fla 3-compressed

Τα φλαμίνγκο, αποκτούν το ροδαλό τους χρώμα από μια ουσία που υπάρχει στη γαρίδα Αρτέμια Σαλίνα, που ζει στην Αλυκή, με την οποία τρέφονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συνδέσμου φίλων των πουλιών. Ο λόγος, μας εξήγησαν, που κάποτε τα φλαμίνγκο βγαίνουν στην όχθη της Αλυκής, είναι διότι ο άνεμος και τα ρεύματα, παρασύρουν τις μικροσκοπικές γαρίδες, τις οποίες λατρεύουν τα εξωτικά αυτά πουλιά. Το ροδαλό χρώμα που χαρακτηρίζει τα φλαμίνγκο, ήταν αυτό που έδωσε και την επιστημονική τους ονομασία που είναι Φοινικόπτερος ο ρόδινος ή Phoenicopterus roseus.
Το αρσενικό φλαμίνγκο είναι μεγαλύτερο από  το θηλυκό, αλλά και τα δύο γένη μοιάζουν ως προς το φτέρωμα τους. Είναι φανταχτερό ροζ με έντονο κόκκινο και μαύρο στις φτερούγες τους, που είναι διακριτό όταν πετάνε. Τα νεαρά φλαμίνγκο χρειάζονται μέχρι και τέσσερα χρόνια για να γίνουν ροζ. Σε νεαρή ηλικία, έχουν καφετί-γκρίζο χρώμα και τα βλέπει κανείς συχνά μέσα στα κοπάδια των ενήλικων φλαμίνγκο.

fla 5-compressed        fla 6-compressed


Τα φλαμίνγκο, χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να ανακατεύουν τη λάσπη και στη συνέχεια με το ράμφος τους φιλτράρουν τη λάσπη του πυθμένα της Αλυκής, για να βρουν την τροφή. Στέκονται στο ένα πόδι για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Όταν δηλαδή βάζουν και τα δύο πόδια στο νερό, αντί για το ένα, χάνουν περισσότερη θερμότητα.
Είναι πολύ ευάλωτα στην ενόχληση. Τα πουλιά βρίσκονται στην Αλυκή για να ξεκουραστούν και να τραφούν. Όταν υπάρχει συνεχής ενόχληση ενδέχεται να υπάρξει επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία κάποιων ειδών την άνοιξη.
Τα φλαμίνγκο, έγιναν και το κεντρικό θέμα της καμπάνιας προώθησης της Λάρνακας από την τοπική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, που προκήρυξε φωτογραφικό διαγωνισμό στο διαδίκτυο. Από τις 4 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2016 το κοινό μπορεί να ψηφίσει τις φωτογραφίες που συμμετέχουν στο φωτογραφικό διαγωνισμό επιλέγοντας μέχρι και τέσσερις φωτογραφίες μέσα από τη σελίδα https://apps.facebook.com/larnakaflamingo.
Στο διαγωνισμό έχουν εγκριθεί για συμμετοχή  συνολικά 165 φωτογραφίες που απεικονίζουν πολύ εντυπωσιακά πλάνα των ξεχωριστών αυτών αποδημητικών πουλιών από  τους δύο υδροβιότοπους της Λάρνακας, δηλαδή την Αλυκή και τη Λίμνη  Ορόκλινης.
Το πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει ως έπαθλο €500, το δεύτερο €200 και το τρίτο €100. Επιπρόσθετα, θα δοθούν και τρεις έπαινοι με έπαθλα που περιλαμβάνουν δείπνο για δύο άτομα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία Palm Beach και E-Hotel & Spa καθώς και συνδρομή ενός μήνα για χρήση των υπηρεσιών πισίνας του ξενοδοχείου Sentido Sandy Beach. Λόγω του μεγάλου αριθμού αξιόλογων φωτογραφιών που έχουν ληφθεί, έχει αποφασιστεί όπως προστεθεί και έπαινος ως «Επιλογή Προέδρου» με έπαθλο δείπνο για δύο άτομα στο ξενοδοχείο Golden Bay.


Όσοι θέλουν να τύχουν μεγαλύτερης ενημέρωσης για τα φλαμίνγκο και τα υπόλοιπα πουλιά του υδροβιότοπου αλλά και να χαρούν το μοναδικό αυτό θέαμα, προσωπικό  του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου θα βρίσκεται τα πλείστα Σαββατοκύριακα στην Αλυκή Λάρνακας με τηλεσκόπια πτηνο-παρατήρησης. Για τα ακριβή ωράρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.birdlifecyprus.org. Στελεχωμένο και με τον κατάλληλο εξοπλισμό πτηνο-παρατήρησης είναι επίσης το παρατηρητήριο της Λίμνης Βορόκλινης κάθε Δευτέρα μεταξύ 10:15 και 11:30, προσφορά του Κ.Σ. Βορόκλινης και της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

* Ευχαριστίες στην Αργυρώ Ζουπανιώτου για το κείμενο, στην Ανδρούλα Γεωργιάδου για τις φωτογραφίες και στο MediaBox Cyprus για το video που ακολουθεί.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.