Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Vivian Reding και αποτελεί το έναυσμα για ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η Ημέρα αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά, βοηθώντας τα να μαθαίνουν και να παίζουν στο διαδίκτυο με ασφάλεια και προστατεύοντάς τα από κάθε επικίνδυνο περιεχόμενο, όπως τακτικές κυβερνοεκφοβισμού, διαδικτυακές χαρτοπαικτικές λέσχες και διαδικτυακές απάτες.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό τον συντονισμό του έργου SafeBorders στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες, με συμμετέχοντες πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα.
Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η οποία προσφέρει αφθονία πληροφοριών και γκρεμίζει τα γεωγραφικά σύνορα της γνώσης. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ παρέχει τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, παράλληλα εμπεριέχει απειλές για μικρούς και μεγάλους. Ο κόσμος του διαδικτύου είναι χρήσιμος και μαγικός, ωστόσο κρύβει και πολλούς κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια, η παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα κάθε μέρα χιλιάδες χρήστες να πέφτουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης.
Η δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, η οποία, μέσω της συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους με τους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου αλλά και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, θα πρέπει να ενισχύσει τον τομέα εκπαίδευσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να χειρίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις δυνατότητες που τους προσφέρει η πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναγνωρίζοντας την προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τομέα αυτό, στηρίζουμε τις δράσεις τους τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφαλούς πλοήγησης έχει να διαδραματίσει η πρόληψη, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ελέγχου και ορίων στη χρήση του διαδικτύου, και ειδικότερα από τα παιδιά.
Πηγή:ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand