Εκπαίδευση στη δειγματοληψία για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες

Σεμινάριο με τίτλο «Τρομώδης νόσος (Scrapie): έννοια και σημασία», καθώς και δειγματοληψία από ζώα για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων) με θεωρητικό και πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Sigan Management Ltd, στην Κοφίνου, από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Η τρομώδης νόσος είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανήκει στην ομάδα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) όπου ανήκει και η νόσος των τρελλών αγελάδων. Προσβάλλει ζώα ηλικίας άνω των δύο ετών. Στην Κύπρο εμφανίστηκε το 1985 στα πρόβατα και το 1986 στις αίγες.  Ορισμένα από τα συμπτώματα στα ζώα είναι: έντονος κνησμός, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αλλαγή στην συμπεριφορά κ.α. Η αιτιολογία δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί- ενοχοποιείται η πρωτεΐνη Πριόν ’Prion’. Αποδείχτηκε ότι τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από μολυσμένο χώρο, μολυσμένα υποστατικά, πάχνες κλπ.

Μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει θεραπεία για την  τρομώδη νόσο. Η διάγνωση της γίνεται  μεταθανάτια μετά από εργαστηριακή εξέταση του εγκέφαλου. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται η παραλαβή στελέχους εγκεφάλου και παρεγκεφαλίδας (δείγματος) από οδηγούς της εταιρείας Sigan Management Ltd, με συγκεκριμένη μέθοδο, κατά την περισυλλογή των νεκρών ζώων (όπου έγινε πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση). Η δειγματοληψία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καταπολέμηση και επιτήρηση της τρομώδους νόσου. Τα δείγματα αποστέλλονται στο εξειδικευμένο εργαστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για εργαστηριακή εξέταση.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθμό 999/2001 θεσπίζει κανόνες πρόληψης καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν υποχρεώσεις όπως: σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης ζώου με ΜΣΕ να ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια αρχή, οι μετακινήσεις ζώων από τις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του κανονισμού (ΕΚ) αριθμό 999/2001 παράρτημα VII, απαγορεύεται η κοινή βόσκηση με αιγοπρόβατα από μολυσμένες εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, κ.α.

Η Sigan Management Ltd ασχολείται με τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και από το 2006 είναι η μόνη αδειοδοτημένη, από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μονάδα στην Κύπρο (αριθμός έγκρισης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών CYABPR1), για την περισυλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων κατηγορίας 1, 2 και 3.

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand