Αλλαγή τακτικής στο κυπριακό ζητά ο Ν. Παπαδόπουλος

Τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «η πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό δε θα οδηγήσει σε λύση αλλά σε περαιτέρω  αποθράσυνση της Τουρκίας, υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους» διατύπωσε  ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε ανοιχτή πολιτική ομιλία στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.

«Εδώ και επτά χρόνια διαπραγματευόμαστε το Κυπριακό με τούρκικους όρους», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Διαπραγματευόμαστε μόνο επί της διακυβέρνησης και για τις εξαιρέσεις με τις οποίες θα χάσουν οι πρόσφυγες το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Αυτά τα δύο πράγματα δέχεται η Τουρκία να συζητήσει μαζί μας. Δε δέχεται να συζητήσει το εδαφικό, τις εγγυήσεις, τους εποίκους, την ασφάλεια, τον στρατό - τίποτα δε συζητά που έχει να κάνει με το τι θα δώσει η Τουρκία. Θέλουν να συζητούν μόνο ό,τι έχει να κάνει με δικές μας υποχωρήσεις. Αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος, αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις.
Απευθυνόμενος σε μέλη της παροικίας στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Τουρκία  «πανηγυρίζει» για τη συμμετοχή  του Μουσταφά Ακιντζί στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και για τη συνάντησή του με ηγέτες κρατών, κάτι που κατά το ΔΗΚΟ συνιστά κίνηση στο πλαίσιο της επιδίωξης αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» του ΔΗΚΟ τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση. Όπως σημείωσε, το γεγονός της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το μοναδικό πλεονέκτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκια μας επειδή ακριβώς έχουμε αυτή την προστασία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόσθεσε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο για την ώρα «δε δείχνει διάθεση ή βούληση για λύση».
Ως προς την αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση της λύσης, σχολίασε ότι «αντί να διεκδικούμε επιστροφή των προσφύγων που δε θα απαιτούσε χρήματα, διεκδικούμε χρήματα για να μη γυρίσουν οι πρόσφυγες». Σχολίασε επίσης ότι το περιουσιακό δεν είναι ζήτημα απαλλοτρίωσης, όπως φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Υπό ελέγχο η πυρκαγιά σε περιοχή των Κελοκεδάρων
17:10
Ικανοποίηση ΕΕ από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ
16:26
Υπό 7ήμερη 24χρονος για υπόθεση βιασμού στην Πάφο
16:14
Τζο Μπάιντεν- Βλαντίμιρ Πούτιν: Έξι μήνες καυστικών σχολίων
15:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand