Πενήντα πέντε τόνοι μπαταριών είχαν συλλεχθεί το 2015 από την ΑΦΗΣ

Από τα μέσα του 2009 μέχρι σήμερα, έχουν συλλεχθεί στην Κύπρο και οδηγηθεί για ανακύκλωση 230 τόνοι μπαταριών, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στις χωματερές και στο περιβάλλον.

Το 2015, για πρώτη χρονιά, ο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός ΑΦΗΣ κατάφερε να συλλέξει 55 τόνους μπαταριών. Οι αριθμοί αυτοί δεικνύουν πρόοδο, καθώς με τις επιδόσεις του 2015, καλύπτονται οι εθνικοί στόχοι σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Κύπρου στην ΕΕ που ίσχυαν μέχρι το 2015, αλλά από το τέλος του 2016 θα ισχύουν νέοι ψηλότεροι στόχοι, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΑΦΗΣ, Κρις Χριστοδούλου.

Στο μεταξύ, πρόοδος σημειώνεται και από άποψη νομοθεσίας και τιμωρίας των παρανομούντων, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και σύντομα όλες οι εισαγωγές θα ελέγχονται από το λιμάνι ώστε κάθε υπόχρεος να αναγκάζεται να τηρήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Οι μπαταρίες αν και μικρές και αθώες στην καθημερινή τους χρήση, περιέχουν πολύ τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι πάρα πολύ βλαβερές για την υγεία και το περιβάλλον, όταν τις πετάμε είτε απευθείας στο περιβάλλον είτε στις χωματερές, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΑΦΗΣ. Αν και αποτελούν μόνο το 0,02% του όγκου των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων κατά βάρος, περιέχουν το 20% των τοξικών τους ουσιών, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου.

Ο Οργανισμός ΑΦΗΣ έχει αναλάβει τη διαχείριση των οικιακών μπαταριών ξηρού τύπου βάρους μέχρι 2 κιλά. Συγκεκριμένα, συλλέγονται και ανακυκλώνονται όλες οι φορητές μπαταρίες που βρίσκουμε σε κασετόφωνα, ραδιόφωνα, φορητές συσκευές ήχου, παντός τύπου παιχνίδια, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, παντός τύπου φορητά εργαλεία, και άλλα. Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση των μπαταριών από τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν οι συσκευές χαλάσουν και στην τοποθέτησή τους στους κάδους της ΑΦΗΣ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, η συλλογή των μπαταριών γίνεται μέσω των 3,200 κάδων ανακύκλωσης μπαταριών που βρίσκονται τοποθετημένοι σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας σε όλη την Κύπρο. Τους κάδους μπορεί το κοινό να βρει κυρίως σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών ειδών, υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών.

Μπορούν αυτά τα σημεία να αυξηθούν ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι πολίτες κυρίως κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών; Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, σε γενικές γραμμές οι κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών τοποθετούνται οπουδήποτε τους ζητηθεί, με εξαίρεση τα σπίτια και τα οικιστικά συγκροτήματα, σε όλη την Κύπρο.

Το πού βρίσκονται οι κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών καθώς και άλλες πληροφορίες για τον Οργανισμό και την ανακύκλωση μπορεί το κοινό να τα βρει κατεβάζοντας τη δωρεάν εφαρμογή ‘ReCYcling CY΄ στο κινητό ή το tablet του, ή στην ιστοσελίδα www.afiscyprus.com.cy , ή επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 7000 2347.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Η απότιση φόρου τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία πατριωτικό καθήκον, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
11:16
Πέμπτη σερί νίκη ο ΑΠΟΕΛ, νίκη και για τον Κεραυνό, τετραπλή ισοβαθμία στο ρετιρέ
11:11
Στα σκαριά η θεσμοθέτηση των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων
11:03
Η πανδημία αύξησε το μερίδιο των υπερπλουσίων στον κόσμο
10:54
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας σε διαδικτυακό μάθημα το Σάββατο
10:53
Ο φωτεινός κομήτης Λέοναρντ θα διασχίσει τον ουρανό μέσα στον Δεκέμβριο
10:42
Μπακς - Καβαλίερς 112-104 τον Γιάννη να ... κερνάει 27π-12ριμπάουντ στα γενέθλια του (VIDEO)
10:31
Ο ΠτΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ για το Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ
10:25
Προβληματισμός στην ΠΑΣΥΚΙ για αντιμετώπιση των «ψυχρών περιστατικών» στα δημόσια νοσηλευτήρια
10:04
Νταρφούρ: 48 νεκροί κατά τη διάρκεια φυλετικών συγκρούσεων
09:49
Σημαντικές επαφές θα έχει η Νατάσα Πηλείδου στις ΗΠΑ για θέματα ενέργειας
09:45
Ο ΠτΔ υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου του Ισραήλ
09:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand