Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: «Μπορούμε-Μπορώ»

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που στόχο έχει την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και του καθένα από εμάς ξεχωριστά, γύρω από την ασθένεια που μας αφορά όλους και που τείνει πλέον να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Με το σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ»,  η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα, ότι παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις της ασθένειας, τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της είναι ιδιαίτερα θετικά. Και είναι θετικά όχι μόνο επειδή η επιστήμη προχωρά συνεχώς στην ανακάλυψη νέων θεραπειών αλλά επειδή πλέον έχει διαπιστωθεί  ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της εξάπλωσης μέσα από την πρόληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UICC, μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).

Στην Κύπρο με το γενικό σύνθημα "Μπορώ! Μπορούμε!", ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, η Europa Uomo Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν σήμερα ημερίδα για την Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου.
H Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου προσεγγίζει θετικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που είναι εφικτές, αλλά χρειάζονται στόχευση και συστηματική δράση. Η εκστρατεία αλλά και η συγκεκριμένη ημερίδα επικεντρώνεται στο τι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά και ατομικά.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν, όταν 15χρονος άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του.
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
ΠΟΥ:Να αποφεύγουν τα αεροπορικά  ταξίδια όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
06:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand