Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: «Μπορούμε-Μπορώ»

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που στόχο έχει την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και του καθένα από εμάς ξεχωριστά, γύρω από την ασθένεια που μας αφορά όλους και που τείνει πλέον να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Με το σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ»,  η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα, ότι παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις της ασθένειας, τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της είναι ιδιαίτερα θετικά. Και είναι θετικά όχι μόνο επειδή η επιστήμη προχωρά συνεχώς στην ανακάλυψη νέων θεραπειών αλλά επειδή πλέον έχει διαπιστωθεί  ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της εξάπλωσης μέσα από την πρόληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UICC, μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).

Στην Κύπρο με το γενικό σύνθημα "Μπορώ! Μπορούμε!", ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, η Europa Uomo Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν σήμερα ημερίδα για την Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου.
H Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου προσεγγίζει θετικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που είναι εφικτές, αλλά χρειάζονται στόχευση και συστηματική δράση. Η εκστρατεία αλλά και η συγκεκριμένη ημερίδα επικεντρώνεται στο τι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά και ατομικά.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.