«Πηνελόπη» του Έντα Γουόλς από Θέατρο Σκάλα

«Όσο μιλάς, τόσο λιγοστεύει η αλήθεια του κόσμου»... «Πηνελόπη» του Ιρλανδού Έντα Γουόλς, ανεβάζει εντός Φεβρουαρίου, το Θέατρο Σκάλα, σε σκηνοθεσία του συναδέλφου Κλείτου Κλείτου.

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του έργου «Πηνελόπη» καταπατούν, συνειδητά και κατ' επιλογήν, ξένη περιουσία. Η ύπαρξή τους είναι νοσηρή και ανούσια. Μεταχειρίζονται αψήφιστα τις λέξεις, σαν να είναι άδεια κελύφη. Από αυτή την οικειοθελή, χρόνια αποστράγγιση, μόνο ένα πράγμα μπορεί να τους ανασύρει: Η προοπτική της επιστροφής του νόμιμου ιδιοκτήτη. Αν γυρίσει ο Οδυσσέας, θα αποκατασταθεί η τάξη, άρα οι παραβάτες θα τιμωρηθούν. Μόνο αυτό έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει τους μνηστήρες -η επικείμενη τιμωρία και όχι η αγάπη της γυναίκας. Η Πηνελόπη είναι το μέσον, όχι ο σκοπός. Αναγκαστικά, λοιπόν, θα επιδοθούν σε διαπρύσιους λόγους για να πείσουν τη γυναίκα κάποιου άλλου να διαλέξει έναν απ' αυτούς. Θα είναι μια διαδικασία επώδυνη, με εκλάμψεις αισιοδοξίας, απόπειρες διακωμώδησης και αλλεπάλληλες προσβολές. Όμως, αν δεν προσπαθήσουν, τότε τι νόημα θα είχε η ζωή που κατασπατάλησαν μέσα σε ξένο βιός;

Το προφίλ του συγγραφέα
Ο Έντα Γουόλς γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1967. Η φήμη του εκτοξεύτηκε το 1996, με το έργο Disco Pigs. Το 2007 και το 2008, τα έργα The Walworth Farce και The New Electric Ballroom διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Ειδικά για το πρώτο, η Guardian τον έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο επιδέξιους τεχνίτες του λόγου στο σύγχρονο θέατρο». Μέχρι τώρα, έχει γράψει περισσότερα από 20 θεατρικά. Παράλληλα, γράφει κινηματογραφικά σενάρια, από τα οποία ξεχωρίζει η ταινία "Hunger" (2008), που απέσπασε τη «Χρυσή Κάμερα» του Φεστιβάλ Καννών.
Η «Πηνελόπη» έκανε πρεμιέρα το 2010 στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, σε παραγωγή του Druid Theatre Company. Από τότε έχει ανεβεί σε πολλές πόλεις, σε Ευρώπη και Αμερική.

«Πρόκειται για μια παράσταση υπό την επήρεια των λέξεων, που τολμά να προτείνει πώς θα ήταν, αν ο Μπέκετ και όχι ο Τζόις, αποφάσιζε να επανεφεύρει την 'Οδύσσεια' του Ομήρου».
(Μπεν Μπράντλεϊ, New York Times)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου
Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική/Ενορχήστρωση/Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρίστος Ανδρέου
Κινησιολογία: Λίζα Τσαγγαρίδου/Λάρα Τεμπριώτη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης (Αμφίνομος), Γιάννης Κόκκινος (Ευρύμαχος), Σοφοκλής Κασκαούνιας (Αντίνοος), Ανδρέας Μελέκης (Αγέλαος) και η Μόνικα Μελέκη (Πηνελόπη)
Φωτογράφηση: Γιάννος Αχιλλέως
Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή

Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30 μ.μ.
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, ώρα 8.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή, ώρα 6.30 μ.μ.
Πληροφορίες και κρατήσεις: 24 652800 και 99 490102

ΜΕΓΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: LOVE FM, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.