Προσφυγικό: Τεντώνει το σχοινί η Αυστρία – επικρίσεις Μέρκελ

Η ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, μετά τον αποκλεισμό της Αθήνας από περιφερειακή σύνοδο για το προσφυγικό, προσλαμβάνει τις τελευταίες ώρες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Νέο λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα, ποτέ δεν ήταν πρόθυμη να συζητήσει για τη μείωση της ροής των προσφύγων.
Είπε ότι υπήρξαν αμέτρητες συνεδριάσεις και διασκέψεις με την Αθήνα, αλλά αντί να συζητεί για το πώς θα ανακοπεί η προσφυγική ροή, το μόνο που συζητούσε ήταν πώς  όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφερθούν, το ταχύτερο δυνατόν, προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ανέφερε επίσης, ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, δεν είναι μια σύσκεψη στη Βιέννη, αλλά η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται.

Άγκελα Μέρκελ

Επικριτική έναντι, ιδιαίτερα των χωρών της βαλκανική οδού και σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Δήλωσε ότι είναι καλό να λαμβάνεις αποφάσεις αποκλείοντας συγκεκριμένη χώρα.
Το πρόβλημα, είπε,  είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα, χωρίς να περιλάβουν την Ελλάδα, την οποία απλώς προσπέρασαν.
Μιλώντας στη Γερμανική Τηλεόραση, η κυρία Μέρκελ έφερε ως παράδειγμα τα Σκόπια, τα οποία, επισήμανε, διασφάλισαν τα σύνορά τους. Δεν έγινε όμως, πρόσθεσε, καμμιά συζήτηση με την Αθήνα, αν θέλει να διασφαλίσει τα δικά στη σύνορα.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας δεσμεύθηκε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της εβδόμης Μαρτίου, η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί το μεγάλο αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της.
Τα κράτη-μέλη του ευρώ το τελευταίο διάστημα δεν παλέψαμε ως το τέλος ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα, κατέληξε η Άγκελα Μέρκελ.

Βίκτωρ Ούρμπαν

Την ίδια ώρα λαύρος έναντι των Βρυξελλών, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ούρμπαν.
Έκαμε λόγο σε αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και επανέλαβε ότι θα αντισταθεί σθεναρά στο σύστημα των ποσοστώσεων.
Η εισδοχή περισσότερων προσφύγων, είπε, θα φέρει εγκληματικότητα, τρομοκρατία και πολλά άλλα προβλήματα.
Υιοθετώντας εξαιρετικά δριμείς τόνους  στη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματός του, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιτραπεί στις Βρυξέλλες, να φορτώσουν στη χώρα του τις συνέπειες της εσφαλμένης τους μεταναστευτικής πολιτικής.
Στις ουγγρικές πόλεις, είπε, δεν θα υπάρξουν περιοχές ανομίας, δεν θα υπάρξουν ταραχές και δεν θα υπάρξουν συμμορίες που θα κυνηγήσουν τις συζύγους και τις κόρες μας, γιατί θα δράσουμε προληπτικά.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:11

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Το πράσινο φως για την αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand