ΥΠΟΙΚ: Σε τροχιά ανάκαμψης μετά τη χειρότερη κρίση (video)

Η Κύπρος ξαναβρίσκει τον δρόμο της και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, τρία χρόνια μετά την κορύφωση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τα διδάγματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα αισθητές. Σημείωσε δε ότι η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με μια ιδανική οικονομία, αλλά με το σκηνικό κατάρρευσης που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν επέβαλε νέες φορολογίες, δεν χρειάστηκε δεύτερο μνημόνιο, η Τρόικα δεν έβαλε χέρι στο φυσικό αέριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το πρώτο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή. "Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, "ή να το σπρώχνουμε παρακάτω, είναι μια ανεύθυνη πράξη".

Επικρίσεις για προηγούμενη κυβέρνηση
Επικρίνοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνεχής διόγκωση ελλειμμάτων και χρέους δεν είναι πολιτικά ευαίσθητη πολιτική, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες. "Οι αλόγιστες προσλήψεις", ανέφερε, "και οι αστόχευτες κοινωνικές παροχές, αποτελούν ανεύθυνη πρακτική". Τόνισε ότι οι φορολογίες σε ύφεση οδηγούν σε βαθύτερο τέλμα και το βάρος φορτώνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Για τον τραπεζικό τομέα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα χρήματα του πολίτη.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο λαϊκισμός, η άρνηση και τα συνθήματα δεν οδηγούν πουθενά. "Αυτό που χρειάζεται", πρόσθεσε, είναι πραγματισμός, ρεαλισμός και λήψη τολμηρών αποφάσεων και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν τώρα που η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί αυτή τη δεύτερη ευκαιρία".
Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε όσους με συνθήματα και φωνασκίες θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στα παλιά. "Θα πρέπει", ανέφερε, "η χώρα να κρατηθεί στον δρόμο της υπευθυνότητας".

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Οικονομικών:

"Η Κύπρος πιο αξιόπιστη από ποτέ"
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπρέπεια και εθνική της κυριαρχία και γίνεται πιο αξιόπιστη από ποτέ, βγαίνοντας από το μνημόνιο, τρία χρόνια μετά.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι, πέρα από τις θεσμικές δυνάμεις που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση, όπως η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις, υπήρξε και η απροθυμία λήψης αναγκαίων αποφάσεων από την τότε αριστερή κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατηγόρησε την κυβέρνηση Χριστόφια για "άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να σκάσει η βόμβα στους επόμενους". Πρόσθεσε ότι "τίποτα δεν θα είχε συμβεί, αν η Κύπρος λάμβανε έγκαιρα τα μέτρα της. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε μια διαρκή μάχη να συγκρατήσει τις κορώνες του λαϊκισμού και των ηχηρών όχι. Και το πέτυχε μαζί με τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα του λαού, ο οποίος έκανε σκληρές θυσίες, προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη".
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ είναι κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, διαμόρφωσε τις συμμαχίες εκείνες που οδήγησαν στην έγκριση όλων των μνημονιακών νομοσχεδίων. Πίστωσε δε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΔΗΚΟ, για τη στήριξη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.

Εύσημα στον Χ. Γεωργιάδη από Μητσοτάκη
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη δική του ομιλία, απένειμε τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελυταία χρόνια και πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία του τόπου.
"Με αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους που τέθηκαν", πρόσθεσε, "κατάφερε να φέρει την Κύπρο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με αποτέλεσμα σε λίγες βδομάδες να βγαίνει από το μνηνόνιο".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αισθάνεται χαρά, "επειδή η Κύπρος ύστερα από τρία χρόνια αφήνει πίσω της το μνημόνιο, αλλά και λύπη, επειδή η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια είναι ακόμα δέσμια των μνημονίων".
Ανέφερε ότι, αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα με τις πρόωρες εκλογές το 2015, σίγουρα και η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οικοδόμησε την πολιτική του σε έναν ψεύτικο πολιτικό διχασμό, προκειμένου να πετύχει αυτά που ήθελε. "Στο τέλος", σημείωσε, "η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο μνημόνιο, με πολύ επαχθέστερους όρους από τα προηγούμενα".

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Παναγιώτης Πανταζής
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand