ΥΠΟΙΚ: Σε τροχιά ανάκαμψης μετά τη χειρότερη κρίση (video)

Η Κύπρος ξαναβρίσκει τον δρόμο της και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, τρία χρόνια μετά την κορύφωση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τα διδάγματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα αισθητές. Σημείωσε δε ότι η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με μια ιδανική οικονομία, αλλά με το σκηνικό κατάρρευσης που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δεν επέβαλε νέες φορολογίες, δεν χρειάστηκε δεύτερο μνημόνιο, η Τρόικα δεν έβαλε χέρι στο φυσικό αέριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το πρώτο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή. "Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, "ή να το σπρώχνουμε παρακάτω, είναι μια ανεύθυνη πράξη".

Επικρίσεις για προηγούμενη κυβέρνηση
Επικρίνοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνεχής διόγκωση ελλειμμάτων και χρέους δεν είναι πολιτικά ευαίσθητη πολιτική, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες. "Οι αλόγιστες προσλήψεις", ανέφερε, "και οι αστόχευτες κοινωνικές παροχές, αποτελούν ανεύθυνη πρακτική". Τόνισε ότι οι φορολογίες σε ύφεση οδηγούν σε βαθύτερο τέλμα και το βάρος φορτώνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Για τον τραπεζικό τομέα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα χρήματα του πολίτη.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο λαϊκισμός, η άρνηση και τα συνθήματα δεν οδηγούν πουθενά. "Αυτό που χρειάζεται", πρόσθεσε, είναι πραγματισμός, ρεαλισμός και λήψη τολμηρών αποφάσεων και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν τώρα που η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί αυτή τη δεύτερη ευκαιρία".
Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε όσους με συνθήματα και φωνασκίες θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στα παλιά. "Θα πρέπει", ανέφερε, "η χώρα να κρατηθεί στον δρόμο της υπευθυνότητας".

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Οικονομικών:

"Η Κύπρος πιο αξιόπιστη από ποτέ"
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπρέπεια και εθνική της κυριαρχία και γίνεται πιο αξιόπιστη από ποτέ, βγαίνοντας από το μνημόνιο, τρία χρόνια μετά.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι, πέρα από τις θεσμικές δυνάμεις που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση, όπως η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις, υπήρξε και η απροθυμία λήψης αναγκαίων αποφάσεων από την τότε αριστερή κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατηγόρησε την κυβέρνηση Χριστόφια για "άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να σκάσει η βόμβα στους επόμενους". Πρόσθεσε ότι "τίποτα δεν θα είχε συμβεί, αν η Κύπρος λάμβανε έγκαιρα τα μέτρα της. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε μια διαρκή μάχη να συγκρατήσει τις κορώνες του λαϊκισμού και των ηχηρών όχι. Και το πέτυχε μαζί με τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα του λαού, ο οποίος έκανε σκληρές θυσίες, προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη".
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ είναι κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, διαμόρφωσε τις συμμαχίες εκείνες που οδήγησαν στην έγκριση όλων των μνημονιακών νομοσχεδίων. Πίστωσε δε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΔΗΚΟ, για τη στήριξη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.

Εύσημα στον Χ. Γεωργιάδη από Μητσοτάκη
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη δική του ομιλία, απένειμε τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελυταία χρόνια και πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία του τόπου.
"Με αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους που τέθηκαν", πρόσθεσε, "κατάφερε να φέρει την Κύπρο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με αποτέλεσμα σε λίγες βδομάδες να βγαίνει από το μνηνόνιο".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αισθάνεται χαρά, "επειδή η Κύπρος ύστερα από τρία χρόνια αφήνει πίσω της το μνημόνιο, αλλά και λύπη, επειδή η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια είναι ακόμα δέσμια των μνημονίων".
Ανέφερε ότι, αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα με τις πρόωρες εκλογές το 2015, σίγουρα και η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οικοδόμησε την πολιτική του σε έναν ψεύτικο πολιτικό διχασμό, προκειμένου να πετύχει αυτά που ήθελε. "Στο τέλος", σημείωσε, "η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο μνημόνιο, με πολύ επαχθέστερους όρους από τα προηγούμενα".

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Παναγιώτης Πανταζής
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.