Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας και τα πραγματικά ερωτήματα

gavos1

 

Του Θανάση Γκαβού, Λονδίνο
 
Όσο και να μη θέλει να το παραδεχθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, το σχέδιο συμφωνίας  που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ για την αλλαγή στη σχέση Βρετανίας-ΕΕ είναι μία αρκετά ηπιότερη εκδοχή του σεναρίου που περιέγραφε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Αναπόφευκτα η έμφαση δίνεται στο  θέμα της πρόσβασης των κοινοτικών εργαζομένων στη Βρετανία στο εθνικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας. Η τετραετής απαγόρευση που επεδίωκε ο κ. Κάμερον αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου, αλλά ως «περιορισμός»  πρόσβασης στα επιδόματα.

Αυτό που στην πραγματικότητα προσφέρουν οι Βρυξέλλες στον Βρετανό Πρωθυπουργό  είναι ένας αρχικός αποκλεισμός των Ευρωπαίων εργαζομένων από τα επιδόματα που μέχρι τώρα δικαιούνται, αλλά σταδιακά θα μπορούν να λαμβάνουν  κάποιες πρώτες οικονομικές ενισχύσεις μέχρι να περάσει η τετραετία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας.
Επίσης, δεν προτείνεται η κατάργηση της επιβολής των επιδομάτων τέκνων για κοινοτικούς των οποίων τα παιδιά ζουν σε άλλη χώρα, αλλά η μείωση του ποσού αυτών.
Επομένως ο κ. Κάμερον ίσως θα ήταν καλύτερα να αρχίσει να δίνει έμφαση σε κάποιες άλλες πρόνοιες του σχεδίου συμφωνίας που μοιάζουν να είναι πιο σημαντικές αλλαγές στο στάτους κβο. Συγκεκριμένα η για πρώτη φορά αναγνώριση από την ΕΕ ότι η ενωμένη Ευρώπη έχει περισσότερα από ένα νομίσματα και ότι η Βρετανία εξαιρείται από την αρχή της όλο και στενότερης πολιτικής ένωσης των κρατών-μελών. Ή το γεγονός ότι χρήματα Βρετανών φορολογουμένων δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών της ευρωζώνης, όπως έγινε με την Ελλάδα πέρυσι.
Θετική για τον Πρωθυπουργό είναι και η αναφορά περί απόρριψης κοινοτικών νομοθεσιών από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον το 55% των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών συνενώσουν δυνάμεις.
Εν ολίγοις, το σχέδιο συμφωνίας που ο κ. Κάμερον χαιρέτισε ως «πραγματική πρόοδο» δε θα αλλάξει στο ελάχιστο τη γνώμη των ευρωσκεπτικιστών. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα πείσει τους αναποφάσιστους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μάχη στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος – που είναι απολύτως πιθανό να διενεργηθεί στα τέλη Ιουνίου, μόλις σε περίπου τέσσερις μήνες από τώρα.
Επ’ αυτού του ερωτήματος δεν υπάρχει μία απάντηση. Πολλοί θα πουν ότι ο κ. Κάμερον κατάφερε να δείξει πως στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει κάποια πράγματα και ορισμένες εξαιρέσεις και ότι επομένως ο λόγος της πράγματι μετράει και ότι αυτό είναι μια κάποια εγγύηση.
Άλλοι θα θεωρήσουν ότι η «νέα σχέση» που τους παρουσιάζεται δεν είναι στην ουσία καθόλου νέα και επομένως αφού ο θόρυβος που ο ίδιος ο Ντέιβιντ Καμερον προκάλεσε δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα ποιο είναι το νόημα παραμονής σε μία ένωση που δε λειτουργεί ικανοποιητικά για τη Βρετανία.
Αλλά εν τέλει ο θόρυβος από  την πλευρά του κ. Κάμερον και το σχέδιο συμφωνίας που είναι τώρα στο τραπέζι δεν έχουν και τόση σημασία για τους αναποφάσιστους Βρετανούς. Το πραγματικό ερώτημα για  πολλούς, ίσως τους περισσότερους από αυτούς, είναι αν οικονομικά και σε επίπεδο διεθνούς υπόστασης η παραμονή στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της χώρας τους. Και η διαπραγμάτευση του κ. Κάμερον ελάχιστα συνδέεται  με το συγκεκριμένο ερώτημα.
Επιπλέον στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο μια σημαντική μερίδα του βρετανικού πληθυσμού και έχει να κάνει με τη δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση της ΕΕ μετά από τις… αμφιλεγόμενες αντιδράσεις της απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να διαχειριστεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Στο Υπουργικό τηλεργασία, αναστολή εκδηλώσεων σχολείων - εφεδρειών, αυστηρότερα μέτρα σε πύλες εισόδου
07:54
Φθάνει το απόγευμα για μια ιστορική επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος
07:47
01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand