Συνέντευξη του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Ρικ Τοντ στο ΡΙΚ

Ξεκάθαρη και αναλλοίωτη παραμένει η θέση του Λονδίνου για τις εγγυήσεις.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΡΙΚ και στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τσιντά, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ρικ Τοντ, τονίζει ότι η απόφαση ανήκει στους δύο ηγέτες.
Για τις Βρετανικές Βάσεις, επαναβεβαιώνει τη συμφωνία για παραχώρηση μέχρι και του μισού εδάφους, υπογραμμίζει όμως παράλληλα τη μεγάλη στρατηγική τους σημασία. Κάνει λόγο για μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες και πραγματική ευκαιρία.

Πιο αναλυτικά ο κύριος Τοντ αναφέρει ότι η Βρετανία στηρίζει πλήρως τους ηγέτες οι οποίοι προωθούν τη διαδικασία με τόσο θαρραλέο και αποτελεσματικό τρόπο και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να είναι υποβοηθητική των προσπαθειών. Η Βρετανία σημειώνει, είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά έχει κάνει επίσης ξεκάθαρο ότι είναι έτοιμη να παραμείνει ή να εγκαταλείψει την εγγυητική της θέση και αυτό που θα ήθελε να κάνει είναι να ακολουθήσει ότι συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες, ότι θα ήταν αποτελεσματικό και αυτό που θα υποβοηθούσε τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Σε ότι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, ο Ύπατος Αρμοστής επαναλαμβάνει εμφαντικά τη χθεσινή θέση του Φόρεϊν Όφις για παραχώρηση τμήματος τους μετά τη λύση, υπογραμμίζει όμως ουσιαστικά, αν όχι άμεσα, τη βεβαιότητα συνέχισης της Βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο λόγω γεωγραφικού χώρου.

Οι κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές και στρατηγικές σε ότι αφορά την αμυντική τους διάσταση, και αποτελούν πιστεύουμε, πλεονέκτημα, όχι απλά για τη Βρετανία, αλλά για την Ευρώπη ευρύτερα και την Κύπρο, επισημαίνει. Το 2004, προσθέτει, οι Υπουργοί μας συμφώνησαν σε παραχώρηση μέρους του εδάφους των βάσεων στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και επαναβεβαίωσαν ότι αυτή παραμένει η θέση του Λονδίνου. Ως εκ τούτου, σημειώνει, εκφράζουμε ετοιμότητα να παραχωρήσουμε ίσως μέχρι και το μισό έδαφος των Βάσεων στο πλαίσιο διευθέτησης του Κυπριακού, αν αυτό θα ήταν υποβοηθητικό.
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής διαπιστώνει μεγάλη πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες, τονίζοντας ότι ο τρόπος που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί ηγούνται της διαδικασίας, έχει εντυπωσιάσει τόσο στην Κύπρο, όσο και την Βρετανία αλλά και διεθνώς.
Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας μια πραγματική ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να πετύχουν επανένωση του νησιού, κάτι που γνωρίζω ότι οι Κύπριοι επιθυμούν πάρα πολύ, αναφέρει και προσθέτει ότι μια λύση θα ωφελούσε όχι μόνο τους Κυπρίους, αλλά θα είναι μια καλή εξέλιξη για την περιοχή και ένα εξαιρετικό μήνυμα για όλους.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας θα μεταδοθεί μεθαύριο Πέμπτη, με θέμα την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των Βρετανών οι οποίοι ζουν στην Κύπρο, πως να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2017, με ερώτημα την παραμονή ή οχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΡΙΚ, Τηλεόραση

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Γερμανός υπ. Υγείας: "Βοηθήστε να αποφύγουμε περισσότερο πόνο" - "Θλιβερή κορύφωση" της κατάστασης στις ΜΕΘ τα Χριστούγεννα
18:18
Θερμές ευχαριστίες προς τον Πάπα Φραγκίσκο για τη μετεγκατάσταση 50 μεταναστών από την Κύπρο στο Βατικανό, εκφράζει το ΥΠΕΣ
17:59
Ελλάδα- 6.201 νέα κρούσματα κορονοϊού και 97 θάνατοι – Στους 694 οι διασωληνωμένοι
17:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand