Σε σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις επιπτώσεις της κρίση συμμετέχει το Π.Κ

Σε σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με κύριο στόχο την κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμμετέχει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το Τμήμα Ψυχολογίας τους Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το τμήμα ψυχολογίας είναι ένας από τους εταίρους στο Ερευνητικό Πρόγραμμα με το ακρώνυμο RΕ.CRI.RE (Between the representation of the crisis and the crisis of representation.  How crisis changed the symbolic background of European societies and identities.  Implication for policy making - Μεταξύ της αναπαράστασης της κρίσης και της κρίσης της αναπαράστασης. Πώς η κρίση άλλαξε το συμβολικό πεδίο των Ευρωπαϊκών κοινωνιών και ταυτοτήτων. Προτάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020.
Το πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, ξεκίνησε το Μάιο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2018. Το έργο χρηματοδοτείται από τη δέσμη προγραμμάτων «EURO-3-2014 Ευρωπαϊκές κοινωνίες μετά την κρίση». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €2.719.238 και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις €146.687.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές  και ερευνητικά ιδρύματα από 12 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ολλανδία, Εσθονία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζεται το Τμήμα Ψυχολογίας, υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ειρήνης Καδιανάκης και με τη συμμετοχή του Επίκουρου Καθηγητή image Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Χάρη Ψάλτη και των ερευνητών: Μαρία Αβρααμίδου, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Μαρία Ιωάννου, PhD,  Ειδική Επιστήμονας και Ελισάβετ Παναγιώτου, BA, Ειδική Επιστήμονας.
Το ερευνητικό πρόγραμμα Re.Cri.Re. στοχεύει σε ένα πρώτο επίπεδο στην κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και σε ένα δεύτερο επίπεδο στη διαμόρφωση προτάσεων για χάραξη εφικτών αποτελεσματικών και αποδοτικών κοινωνικών πολιτικών για την περίοδο που ακολουθεί της κρίσης. Βασική παραδοχή της έρευνας είναι ότι, η κατανόηση του κοινωνικού-πολιτισμικού πεδίου είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για τη μελέτη της αλλαγής της κοινωνικής ταυτότητας, όσο και για το σχεδιασμό κατάλληλων κοινωνικών πολιτικών.
Το πρόγραμμα χωρίζεται  σε τέσσερα κύρια πακέτα εργασίας με διαφορετικό περιεχόμενο. Περιληπτικά  αυτά είναι:
1. μία ευρύτερη ανάλυση  των κοινωνικο-πολιτισμικών πεδίων  που χαρακτηρίζουν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες: με ποιο τρόπο τα πεδία αυτά διαφαίνονται μέσα από τις στάσεις, τις συμπεριφορές και το λόγο των ανθρώπων. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στην ανάλυση των κοινωνικών-πολιτισμικών πεδίων μέσα από τη χορήγηση μίας δέσμης ερωτηματολογίων σε διαφορετικές μερίδες του πληθυσμού.
2. η ανάλυση της  αλλαγής των κοινωνικο-πολιτισμικών  πεδίων στο χρόνο μέσα από  τη μελέτη κεντρικών θεμάτων  που αφορούν τις Ευρωπαϊκές  κοινωνίες, όπως για παράδειγμα: δημοκρατία, πολιτική συμμετοχή,  Ευρώπη, Ισλάμ, υγεία, ευεξία, μετανάστευση, σεξουαλικός προσανατολισμός και υποκειμενικότητα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ασχολείται με τη μελέτη της αλλαγής των αναπαραστάσεων της μετανάστευσης και του σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα από ανάλυση του Ελληνο-Κυπριακού τύπου κατά την τελευταία πενταετία.
3. η ανάλυση περιπτώσεων πάνω  σε ορισμένες κοινωνικές πολιτικές  που εφαρμόζονται σε διαφορά  κοινωνικό-πολιτισμικά πεδία όπως  για παράδειγμα, η εκπαίδευση, τα  δικαιώματα των παιδιών, οι πολιτικές φύλου, οι εργασιακές πολιτικές και η κοινωνική ένταξη.
4. η διαμόρφωση γενικών κριτηρίων  για τη χάραξη κοινωνικών πολιτικών  και αξιολόγηση της σχετικότητας, αποτελεσματικότητας και εφαρμοσιμότητας  των πολιτικών αυτών. Το Πανεπιστήμιο  Κύπρου συμμετέχει σε αυτό  το πακέτο εργασίας μέσα από διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με φορείς και άτομα που εμπλέκονται στη διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών στην Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.