Εγκρίθηκε εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού Κώστας Καδής. Ο κ. Καδής είπε ότι θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.

Η πρόταση αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διευκολύνει την πρόσβαση των αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων με τρόπο που να αντιμετωπίζει και τις επιφυλάξεις που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν κατά τη συζήτηση της πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια με τη διαδικασία των διεθνών εξετάσεων.

«Δεν μιλάμε λοιπόν για διεθνείς εξετάσεις, μιλάμε για μια άλλη διαδικασία που είναι κάτω από την ομπρέλα των παγκυπρίων εξετάσεων. Η εξεταστική διαδικασία θα οργανώνεται ουσιαστικά από τα δύο Πανεπιστήμια, η θεματοθέτηση θα γίνεται από τους πανεπιστημιακούς, θα εποπτεύεται όμως από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου.

Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι λύνονται οι όποιες ανησυχίες είχαν εκφραστεί στο παρελθόν. Ανησυχίες είχαν εκφραστεί και ως προς το επίπεδο των παιδιών, σε σχέση με τη ελληνική γλώσσα, τα οποία θα εισέρχονταν στα Πανεπιστήμια μας και για αυτό θεωρήθηκε σκόπιμη η εξέταση για τα Νέα Ελληνικά, εξέταση που θα δίδουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές και η οποία θα είναι κοινή με αυτή των παγκυπρίων εξετάσεων.

Στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι θα μπορούν να δίδουν εξετάσεις είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε ότι η πρόταση αυτή θα περάσει από τη Βουλή σύντομα, έτσι ώστε να ισχύσει από την επόμενη χρονιά το νέο σύστημα.

Η νέα διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους μαθητές τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων σχολείων και θα πρέπει να επιλέξουν μέσα από ποια διαδικασία θέλουν να εισέλθουν στα Πανεπιστήμια μας - είτε μέσα από τις παγκύπριες εξετάσεις, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, είτε μέσα από αυτή την εναλλακτική διαδικασία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν επηρεάζεται ούτε μια θέση από τις θέσεις που παρέχονται σήμερα μέσω των παγκυπρίων εξετάσεων, αφού οι θέσεις που θα προσφερθούν μέσω της εναλλακτικής διαδικασίας θα είναι υπεράριθμες, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε αύξηση των θέσεων που προσφέρονται στα δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου μας. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική καινοτομία που αφενός θα αυξήσει τις δυνατότητες των αποφοίτων των κυπριακών σχολείων να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και αφετέρου θα διευκολύνει και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων – που σήμερα ανέρχονται στο 20% των μαθητών - να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας τους».

Ερωτηθείς για τις ομάδες θεματοθέτησης είπε ότι σε αυτές θα συμμετέχουν και Επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι το επίπεδο των εξετάσεων αυτών θα είναι παρόμοιο με το επίπεδο δυσκολίας των παγκυπρίων εξετάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας ότι το Υπουργείο Παιδείας θα ετοιμάσει πρόταση για αλλαγή του στάτους της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δομής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μελετάται και η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Εξετάσεων.

Η Υπηρεσία σήμερα υπάγεται στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω της εγκυρότητας που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια – δεν αμφισβητεί κανείς ούτε τις διαδικασίες της ούτε την εγκυρότητα των εξετάσεων που οργανώνει – θα οργανώνει εξετάσεις πολύ πέραν των παγκυπρίων.

Για παράδειγμα, θα αναλάβει τις εξετάσεις στα πλαίσια του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Ενδεχομένως να αναλάβει και τις εξετάσεις που θα γίνονται για το διορισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Άρα, αποκτά ένα αναβαθμισμένο ρόλο και αυτός ο ρόλος θα φαίνεται μέσα από τη νέα οργανωτική δομή του Υπουργείου μέσα στην οποία η Υπηρεσία Εξετάσεων θα έχει ανεξάρτητη δομή, δεν θα υπάγεται σε καμιά Υπηρεσία, και θα υπάγεται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, είπε.

Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρόταση για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός των επόμενων δύο μηνών.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:21

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand