Παιδικός καρκίνος – 35 περιστατικά ετησίως

Τα νέα περιστατικά καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην Κύπρο ανέρχονται ετησίως περίπου στα 35, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ποσοστό, που αντιστοιχεί στο 1% με 2% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου, που εμφανίζονται στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση «Η νίκη εναντίον του καρκίνου: πότε και πώς» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στα παιδιά και στους έφηβους, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίατος και προς τούτο ενώνουμε δυνάμεις με τον ιατρικό κόσμο για να διευρύνουμε το παράθυρο αισιοδοξίας και ενημέρωσης γύρω από τον παιδικό καρκίνο.
Όπως είπε, «ποσοστό 70% με 80% των παιδικών καρκίνων μπορούν να θεραπευτούν όταν διαγνωστούν έγκαιρα». Πρόσθεσε επίσης ότι παγκοσμίως 250 χιλιάδες παιδιά νοσούν κάθε χρόνο από την ασθένεια, η οποία παρότι είναι πολύ σπάνια στα παιδιά, παραμένει ως η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά από τα ατυχήματα.
Στόχος κοινός με τον ευρωπαϊκό,  σημείωσε ο κύριος Παμπορίδης είναι πως κανένα παιδί  δεν πρέπει να χάνεται από καρκίνο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε, έχουν τεθεί από την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά του Καρκίνου» κατευθυντήριες γραμμές και κοινές αρχές, που εδράζονται στην έγκαιρη διάγνωση ούτως ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και πλήρους αποκατάστασης και στην εγρήγορση της οικογένειας και των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με το παιδί, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά ποσοστά επιβίωσης.
Ανέφερε δε ότι οι παιδίατροι, που αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς των παιδιών, διαθέτουν υψηλή μόρφωση και επαγγελματισμό και η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για θέματα υγείας που αφορούν στα παιδιά και συμπλήρωσε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο λειτουργεί πρότυπο Παιδο-ογκολογικό Τμήμα υψηλών προδιαγραφών,  το οποίο αποτελείται από τρεις χωριστές μονάδες: τον θάλαμο εντατικής χημειοθεραπείας, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και την κεντρική μονάδα προετοιμασίας χημειοθεραπειών.
Οι χώροι, τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τα παιδιά με παιχνιδότοπους  και αίθουσα διδασκαλίας, με διευκολύνσεις να παρέχονται ταυτοχρόνως και προς τους γονείς.  Η εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων, όπως δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση και ο διάκοσμος που ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο βελτιώνουν τη διαβίωση των παιδιών που παραμένουν στο Τμήμα.
Το χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:21

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Αυστραλία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται
11:54
Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα
11:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand