Παιδικός καρκίνος – 35 περιστατικά ετησίως

Τα νέα περιστατικά καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην Κύπρο ανέρχονται ετησίως περίπου στα 35, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ποσοστό, που αντιστοιχεί στο 1% με 2% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου, που εμφανίζονται στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση «Η νίκη εναντίον του καρκίνου: πότε και πώς» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στα παιδιά και στους έφηβους, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι ανίατος και προς τούτο ενώνουμε δυνάμεις με τον ιατρικό κόσμο για να διευρύνουμε το παράθυρο αισιοδοξίας και ενημέρωσης γύρω από τον παιδικό καρκίνο.
Όπως είπε, «ποσοστό 70% με 80% των παιδικών καρκίνων μπορούν να θεραπευτούν όταν διαγνωστούν έγκαιρα». Πρόσθεσε επίσης ότι παγκοσμίως 250 χιλιάδες παιδιά νοσούν κάθε χρόνο από την ασθένεια, η οποία παρότι είναι πολύ σπάνια στα παιδιά, παραμένει ως η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά από τα ατυχήματα.
Στόχος κοινός με τον ευρωπαϊκό,  σημείωσε ο κύριος Παμπορίδης είναι πως κανένα παιδί  δεν πρέπει να χάνεται από καρκίνο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε, έχουν τεθεί από την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά του Καρκίνου» κατευθυντήριες γραμμές και κοινές αρχές, που εδράζονται στην έγκαιρη διάγνωση ούτως ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και πλήρους αποκατάστασης και στην εγρήγορση της οικογένειας και των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με το παιδί, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά ποσοστά επιβίωσης.
Ανέφερε δε ότι οι παιδίατροι, που αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς των παιδιών, διαθέτουν υψηλή μόρφωση και επαγγελματισμό και η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για θέματα υγείας που αφορούν στα παιδιά και συμπλήρωσε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο λειτουργεί πρότυπο Παιδο-ογκολογικό Τμήμα υψηλών προδιαγραφών,  το οποίο αποτελείται από τρεις χωριστές μονάδες: τον θάλαμο εντατικής χημειοθεραπείας, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και την κεντρική μονάδα προετοιμασίας χημειοθεραπειών.
Οι χώροι, τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τα παιδιά με παιχνιδότοπους  και αίθουσα διδασκαλίας, με διευκολύνσεις να παρέχονται ταυτοχρόνως και προς τους γονείς.  Η εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων, όπως δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση και ο διάκοσμος που ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο βελτιώνουν τη διαβίωση των παιδιών που παραμένουν στο Τμήμα.
Το χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:21

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.