Το εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση

Ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κυπριακό θα είναι θετικό για όλους μας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ ’55-’59 Ανθυπαστυνόμου Νίκου Σοφοκλέους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Πάχνα, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Συρία είπε ότι «παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Στο πλαίσιο της ιδιότητας μας ως κράτος μέλος της ΕΕ τόσο κοντά στην περιοχή, είμαστε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, ο μηχανισμός διαβούλευσης με τα γειτονικά κράτη, αλλά και λόγω των εμπλεκόμενων στην συγκεκριμένη κρίση (οι εξελίξεις) είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε συνεχώς αξιολογούμε και είναι ένα από τα θέματα, για τα οποία στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τους ομολόγους του.

Επαναλαμβάνω, είναι έκρυθμη κατάσταση, είναι κάτι που επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα και το Κυπριακό και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αξιολογούμε καθημερινώς τα δεδομένα».

Σε ερώτηση για τα θέματα των τριμερών συνεργασιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά τις τριμερείς συναντήσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, γίνεται αύριο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου. Είναι βαθιά η πεποίθηση μας ότι μέσα από τέτοιους τριμερείς μηχανισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις και τα προβλήματα της περιοχής τα οποία είναι κοινά, και θεωρούμε ότι αύριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για να δούμε πώς προχωρεί και η συνεργασία με το Λίβανο.

Θα πρέπει να αναμένονται και άλλες συνεργασίες, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και με κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού βλέπουμε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία, αφού μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπορούν να βρεθούν και εκείνες οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Πρόσθεσε ότι «ο Λίβανος είναι μια γειτονική χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, κοινές προκλήσεις, άρα, θεωρούμε ότι μέσα από τέτοιους μηχανισμούς υπάρχουν και πολύ περισσότερα ενδεχόμενα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές. Σίγουρα στόχος είναι οι μηχανισμοί αυτοί να διευρυνθούν. Δεν αποκλείεται κανένα κράτος από το συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μηχανισμούς ενόσω ασπάζεται τις ίδιες αρχές και ίδιες αξίες με τα κράτη που συμμετέχουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο πυλώνες συνεργασίας, ο πρώτος αφορά τα γειτονικά κράτη και ο δεύτερος τους εταίρους μας στην ΕΕ οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να πείθεται από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τι δεν πείθει την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία εξέφρασε την ελπίδα όπως η παρουσία του στη Βουλή, που ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, να μη χρησιμοποιηθεί ως αφορμή να ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

Δεν διαπραγματευόμαστε από αέρος και πολύ περισσότερο δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών είναι με την τουρκική πλευρά. Είμαστε σίγουροι ότι η δύσκολη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα πρέπει να έχει τη στήριξη του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των πολιτικών δυνάμεων.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι θετικό για όλους μας, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι το οποίο δεν θα είναι θετικό για κανέναν από εμάς.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει αντιπαράθεση, έντονη και δημόσια αντιπαράθεση. Το εθνικό θέμα έχουμε την άποψη ότι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές, φυσικά με απόλυτο σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλά έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ο κόσμος που μας παρακολουθεί, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, αναζητεί αυτή την εθνική συνεννόηση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις πολιτικού κόμματος σε σχέση με τη μελέτη εγγράφων για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ευπρόσδεκτος ο όποιος εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος να έρθει στο Προεδρικό, για όση ώρα θέλει όσες φορές θέλει για να μελετήσει τα έγγραφα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός».Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται πολύς λόγος για το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πρέπει να λήξει αυτό το θέμα που αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουμε τέσσερα επίσημα έγγραφα. Είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Το μόνο από αυτά τα έγγραφα το οποίο παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας - ένα θέμα που για εμάς είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν θέμα προς συζήτηση - είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Επιστροφή στις νίκες με διπλό "χτύπημα" του Τρισκόφσκι
21:03
Ράλι Ανατολικό Σαφάρι: Νικητής ο Γαλαταριώτης με τον Ιωάννου
20:56
Ένας θάνατος από COVID-19 και 303 νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:35
Η Γιουνάιτεντ πήρε το ντέρμπι του Μάντσεστερ - Νέο στραβοπάτημα για τη Λίβερπουλ
20:18
Στα ημιτελικά του κυπέλλου η ΑΕΚ με νίκη 86-79 επί της Ομόνοιας στην παράταση
19:46
Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της Μαδρίτης
19:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 08/03
19:02
Νίκη-δώρο γενεθλίων για τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 επί του Ερμή
18:24
Πρωταθλήτρια η Απόλλων Ladies για 11η φορά
18:20
Ελλάδα: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
18:20
Πρωταθλήτρια Σκωτίας η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ έπειτα από μία δεκαετία
17:28
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand