Στα Τίρανα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Τρίωρη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Τον κ. Κέρι υποδέχτηκε στο Αεροδρόμιο "Μητέρα Τερέζα", ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με συνοδεία από αέρος στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασε στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε άτομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας `Εντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσινγκτον ως "ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών". Ο Πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε, κατά τη διάρκεια δηλώσεων μαζί με τον κ. Κερι, μετά τη συνάντησή τους, ότι "η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους".

Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ", που βρίσκονται στο στρατόπεδο "Ελευθερία", στο Ιράκ, και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.

Είναι η πέμπτη επίσκεψη Αμερικανού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αλβανία. Ο πρώτος που επισκέφτηκε τα Τίρανα το 1991 ήταν ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν το 2000, αυτή της Μαντλίν Ολμπράιτ, και η τρίτη το 2003 του Κόλιν Πάουελ, η επίσκεψη του οποίου έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Την 1η Νοεμβρίου 2012, επισκέφθηκε τα Τίρανα η τότε Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή. Ορόσημο στις αλβανο-αμερικανικές σχέσεις χαρακτηρίζεται η επίσκεψη το 2007 του τότε Προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος από τα Τίρανα ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδια για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.