Σε μυστικές ομάδες στο FB οι παιδόφιλοι ανταλλάζουν φωτογραφίες παιδιών - VIDEO -

Έρευνα που διεξήγαγε ομάδα δημοσιογράφων του BBC ανακάλυψε ότι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν μυστικές ομάδες στο Facebook για να δημοσιεύουν και να ανταλλάζουν άσεμνες φωτογραφίες παιδιών, πολλές από τις οποίες μάλιστα κλέβουν από τα προφίλ των παιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ομάδες είναι αόρατες για τους περισσότερους χρήστες και μόνο τα μέλη μπορούν να δουν το περιεχόμενο.

Η Επίτροπος των παιδιών της Αγγλίας Anne Longfield είπε ότι το FB δεν κάνει αρκετά για την αστυνόμευση των ομάδων και την προστασία των παιδιών και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα.

Η έρευνα του BBC διαπίστωσε μια σειρά από μυστικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν για άνδρες με σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά. Ανάμεσα στους δημιουργούς των ομάδων αυτών είναι ένα άτομο που καταδικάστηκε για παιδεραστία και ένα που βρίσκεται στο μητρώο των δραστών σεξουαλικών αδικημάτων.

Οι ομάδες έχουν ονόματα που δίνουν μια σαφή ένδειξη του περιεχομένου τους και περιέχουν πορνογραφικό υλικό με παιδιά. Έχουν επίσης σεξουαλικό σχόλια που δημοσιεύονται από τους χρήστες.

Εικόνες φαίνεται να έχουν κλαπεί από εφημερίδες, blogs και ακόμη από καταλόγους ειδών ένδυσης. Κάποιες τραβήχτηκαν κρυφά, και από κοντά, σε δημόσιους χώρους ενώ ένας χρήστης είχε τοποθετήσει ακόμη και βίντεο από ένα παιδικό χορευτικό show.

Πώς λειτουργούν στο Facebook οι ομάδες;

Οποιοσδήποτε χρήστης του FB μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα - υπάρχουν τρεις επιλογές ρυθμίσεων - ανοικτές, κλειστές και μυστικές.
Μυστική ομάδες δεν μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αναζήτησης και Μόνο τα μέλη μπορούν να δουν τι περιεχόμενο είναι μέσα τους και μόνο οι άνθρωποι που καλούνται από τα υπάρχοντα μέλη να συμμετάσχουν στην ομάδα.

Το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Ίντερνετ δημιουργεί μια λίστα των ιστοσελίδων με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενημερώνει το Facebook το οποίο λέει ότι αφαιρεί το περιεχόμενο που περιλαμβάνει σεξουαλικό υλικό και περιεχόμενο που αφορά ανηλίκους ή απειλές να μοιράζουν προσωπικές εικόνες ή προσφορές σεξουαλικών υπηρεσιών.

Το BBC, αναφέρει, ότι δημιούργησε ψεύτικο προφίλ και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια από αυτές τις ομάδες.

Σε μια μυστική ομάδα που ονομάζεται «χαριτωμένο έφηβος", βρήκαν εικόνα ενός κοριτσιού με ένα γιλέκο, ηλικίας 10 ή 11, που συνοδεύόταν από τις λέξεις "yum yum". Η εικόνα αναφέρεθηκε στο Facebook το οποίο απάντησε ότι δεν παραβίασε «κοινοτικά πρότυπα» και η εικόνα έμεινε πάνω.

Σε άλλες μυστικές ομάδες βρήκαν φωτογραφίες των παιδιών σε ιδιαίτερα σεξουαλικές στάσεις. Υπήρχαν επίσης αθώες εικόνες που έχουν κλαπεί από άλλες ιστοσελίδες στο Facebook, το σχολείο ιστοσελίδες και εφημερίδες και οι περισσότεροι συνοδεύονταν με άσεμνα μηνύματα.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 20 εικόνες, αναφέρει το δημοσίευμα, και το Facebook αφαίρεσε μόνο τέσσερεις.

Οι δημοσιογράφοι του BBC παρέδωσαν όμως το υλικό στην αστυνομία και ενημέρωσαν σχετικά και το Internet Watch Foundation και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος για το περιεχόμενο των ευρημάτων τους.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν επίσης συνέντευξη από το Facebook αλλά απορρίφθηκε το αίτημά τους. Εκπρόσωπος όμως της του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία θα ασχοληθεί άμεσα με την επιβολή του νόμου και θα ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα ενημερώσει σχετικά τους δημοσιογράφους.

 

Πηγή: BBC

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand