Εκκλήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας στην Τουρκία να σταματήσει βομβαρδισμούς

Η Τουρκία συνέχισε σήμερα την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, παρά τις Αμερικανικές προειδοποιήσεις, βομβαρδίζοντας Κουρδικές και κυβερνητικές δυνάμεις στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησαν το Σάββατο εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, συνεχίστηκαν και σήμερα. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις.

Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει "τρομοκρατική οργάνωση".

Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται να χαρακτηρίσουν "τρομοκράτες" τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απάντησε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, ενάντια στις δυνάμεις που συνιστούν απειλή για την πόλη Αζάζ. Αξίωσε αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή, κάτι που απορρίφθηκε από το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης. Εκπρόσωπος του Κόμματος προειδοποίησε πως αν η Τουρκία συνεχίσει την επέμβαση της στη Συρία, θα βρει απέναντί της το Συριακό λαό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τα πλήγματα κατά Κουρδικών και κυβερνητικών δυνάμεων.
 Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζον Κέρμπι, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
 Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι έθεσε το θέμα των Κούρδων της Συρίας στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως ανέφερε, εξέφρασε "κατανόηση στις τουρκικές ευαισθησίες".
Και η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τους βομβαρδισμούς Κουρδικών θέσεων στη Συρία. Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της χώρας για την επιδεινούμενη κατάσταση στην μεθοριακή περιοχή του Χαλεπίου, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού όλων των επιδρομών, τόσο Συριακών δυνάμεων και της Ρωσίας από τη μιά, όσο και των συμμαχικών και της Τουρκίας από την άλλη. Το Παρίσι προσθέτει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.