Δύο φορές χτύπησε η Τουρκία τους Κούρδους της Συρίας

Δύο φορές βομβάρδισε η Τουρκία χθες το βράδυ τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας YPG, μία μετά τις 17.00 το απόγευμα με δέκα χτυπήματα ολμοβόλου και μία τα μεσάνυχτα με άλλα δέκα χτυπήματα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία με τα χτυπήματα απάντησε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής στην απειλή των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν ενάντια στο Αζέζ της Συρίας και τη γύρω περιοχή. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε και όρους: Το YPG να απομακρυνθεί από το Αζέζ και να εγκαταλείψει την αεροπορική βάση Μινίγκ.
Στην περιοχή η ένταση κλιμακώθηκε έπειτα από το πρώτο χτύπημα της Τουρκίας στις 17.00 ενώ οι Κούρδοι της Συρίας δήλωσαν πως αν συνεχιστούν τα χτυπήματα της Τουρκίας θα απαντήσουν. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές στις 17.00 τουρκικός στρατός χτύπησε την αεροπορική βάση Μινίγκ με ολμοπολυβόλα. Η βάση Μινίγκ η οποία βρισκόταν στα χέρια της συριακής αντιπολίτευσης (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) καταλήφθη από το YPG το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση πριν από τρεις μέρες. Για την Άγκυρα η βάση Μινίγκ είναι στρατηγικής σημασίας επειδή ενώνει την Τουρκία με την το Τελ Ριφάτ το οποίο θεωρείται το κάστρο της συριακής αντιπολίτευσης στο Χαλέπι. Ακολούθησε και δεύτερο χτύπημα τα μεσάνυχτα αυξανοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.
Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε χθες το βράδυ έπειτα από το πρώτο χτύπημα του τουρκικού στρατού στη Συρία και πριν το δεύτερο ότι για την Τουρκία το YPG και το PYD είναι η συνέχεια του ΡΚΚ και αποτελούν καθαρή απειλή για την Τουρκία.
Ανέφερε ότι μίλησε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και του τα είπε αυτά ανοιχτά. "Τους υπενθύμισα και τα σημεία που συζητήσαμε κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ότι για μας το PYD και το YPG είναι καθαρή απειλή και θα λάβουμε κάθε μέτρο εναντίον τους".
"Το YPG θα απομακρυνθεί αμέσως από το Αζέζ και τις γύρω περιοχές. Δεν θα πλησιάσει κοντά στο Αζέζ. Δεν θα προσπαθήσει ξανά να σπάσει τον διάδρομο. Δεν θα επιχειρήσει να πάρει το αεροδρόμιο Μινίγκ εναντίον της Τουρκίας ή της αντιπολίτευσης. Και αυτό το αεροδρόμιο θα εκκενωθεί. Αυτά τα είπα στον κ. Μπάιντεν", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πάντως νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Τουρκία χτύπησε το PYD στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής επειδή το μεσημέρι το PYD είχε χτυπήσει το Ακτσαπαγλάρ στο Κιλίς της Τουρκίας. Επίσης οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το καθεστώς Άσαντ χτύπησε αστυνομικό σταθμό στο Τσαλιμπογάζί στο Χατάι της Τουρκίας.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν χθες το βράδυ ότι το χτύπημα εναντίον του PYD έγινε την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωνε ότι αν χρειαστεί θα λάβουν στη Συρία τα ίδια μέτρα που έλαβαν στο Ιράκ και το Καντίλ.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.