ΠτΔ: Σχόλια κομμάτων για την ενημέρωση της Βουλής

Στα πρώτα τους σχόλια για την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη προέβησαν απόψε αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δησύ, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι ο Πρόεδρος με την ομιλία του έστειλε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους ότι χρειάζεται σωστός συμβιβασμός. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, καθησύχασε και όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν, στέλνοντας μήνυμα ότι χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις και τις κοινές μας αρχές. Μπορούμε, τόνισε, να επιδιώξουμε να υπάρξει ένα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Αυτό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, διασφαλίζει το κοινό ανακοινωθέν και κάλεσε όλους, να σταματήσουν, λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης, να ναρκοθετούν, όπως είπε, αυτή την κοινή υπόθεση.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ακέλ, Αντρος Κυπριανού. Όμως, πρόσθεσε, είναι ταυτόχρονα γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια- Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του λαού, όπως επίσης του μέλλοντος και της προοπτικής του. Θεωρώ, τόνισε, ότι πρέπει να δούμε πώς θα συμβάλουμε όλοι στις προσπάθειες που καταβάλλονται στις συνομιλίες και όταν και εφόσον θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα τότε θα το κρίνουμε.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ακούσαμε, είπε, την ερμηνεία που δίνει η δική μας πλευρά στο περιεχόμενο της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου αλλά δεν απαντήθηκε η βασική ανησυχία πως αποτελεί αδυναμία της ίδιας της συμφωνίας ότι επιτρέπει τις διαφορετικές ερμηνείες. Ακούσαμε επίσης, πρόσθεσε η κα Ερωτοκρίτου,  για τις συγκλίσεις και την ανάλυση των συγκλίσεων μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ στις οποίες ο Πρόεδρος βασίζεται. Από εκεί και πέρα, κατέληξε, για τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τη δική μας πλευρά πρωτίστως, όπως της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των εποίκων, των προσφύγων και το εδαφικό δεν είχαμε  παρά την επιβεβαίωση ότι δεν έχουν τύχει οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης.

Δεν είμαστε σοφότεροι σήμερα, ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή προέδρου της Εδέκ, Κωστή Ευσταθίου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, ερμήνευσε, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, το κοινό ανακοινωθέν της ενδεκάτης Φεβρουαρίου, και επανέλαβε το ιδιοκτησιακό θέμα.  Εξέφρασε ανησυχία διότι, όπως είπε, στο περιουσιακό άκουσε μόνο τις πέντε εναλλακτικές επιλογές για τη μη άσκηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Επίσης, πρόσθεσε, δεν έχουμε ακούσει λέξη για την κατοχή και πως θα απαλλαγούμε από τους εποίκους.

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει καθησυχάσει σε ότι αφορά το θέμα συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε επίσης ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα εντάσεων και λαϊκισμών. Ως σοβαρή πολιτική δύναμη, κατέληξε, οφείλουμε να κάνουμε την εποικοδομητική μας κριτική ώστε να μπορέσουμε να έχουμε σωστή λύση, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Μέρκελ: «Μόνο με διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές στην Α.Μεσόγειο
10:08
05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία rapid test, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand