Κομισιόν καλεί την Τουρκία να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις προς την Ευρώπη

H Τουρκία πρέπει να σημειώσει επειγόντως σημαντική πρόοδο στην αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων μεταναστών και προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κυρίως αυξάνοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η βασική σύσταση προς την Τουρκία στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν τακτικά στην ΕΕ από την Τουρκία μειώθηκε «σταθερά» από τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αφίξεων παραμένει σε «υψηλά επίπεδα» για την εποχή. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2.186 τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 6.929 τον Οκτώβριο και 3.575 το Δεκέμβριο.

Η έκθεση επίσης αναγνωρίζει κάποια συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, όπως είναι υποχρέωση βίζας για τους Σύρους που έρχονται στην Τουρκία από τρίτες χώρες, πράγμα που μείωσε σημαντικά τις αφίξεις από το Λίβανο και την Ιορδανία. Επιπλέον, αναφέρεται και στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας οι Σύροι που βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.

Εξάλλου, η Τουρκία καλείται να βελτιώσει την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για υπηκόους τρίτων χωρών από την 1η Ιουνίου 2016.

Η Τουρκία καλείται επίσης να ενισχύσει την ικανότητα επέμβασης της τουρκικής ακτοφυλακής και να ενδυναμώσει τη νομοθεσία, τις δράσεις και τη συνεργασία της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των διακινητών.

Τέλος, όσον αφορά την ΕΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία πρέπει να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό, μέσω του Ταμείου διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες. Η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου και θα συζητηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί. Οι τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την εκπαίδευση, την ένταξη στην αγορά εργασίας, την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική ένταξη και τα έργα υποδομής.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand