Δεν αποκλείει «μονομερείς ενέργειες» χωρών ΕΕ για κλείσιμο συνόρων η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο «μονομερούς ενέργειας από άλλες χώρες», διαμηνύει μέσω του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα».

Ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τέτοιο ενδεχόμενο, και εκτιμά ωστόσο ότι θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι, όπως ανέφερε.

“Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη”, είπε ο κ. Μουζάλας.

Επίσης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής και του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο για την αποκοπή της μεγάλης ροής προσφύγων και μεταναστών από την γειτονική Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι θα μπορούσε, κατ’ αρχάς, να ήταν μία «θετική εξέλιξη», εφ’ όσον μαζί με την Frontex θα περιπολεί και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα κάνει διασώσεις και θα επαναπροωθεί πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δίδει έναν ιδιότυπο «πόλεμο», με πολλά προβλήματα αλλά με συνέπεια. Μίλησε για συμμαχίες με χώρες της ΕΕ, όπως Ιταλία και Ισπανία, και τόνισε πως η «ανοικτή πολιτική» που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία προσφέροντας αμέσως εργασία σε πρόσφυγες, ίσως να δυσχέρανε τελικά το πρόβλημα, αφού αυξήθηκαν ραγδαία έκτοτε οι προσφυγικές ροές.

Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, προτίθεται να ασκήσει κι άλλη πίεση στην Ελλάδα για την ταχεία ολοκλήρωση των κέντρων ελέγχου και προσωρινής φιλοξενίας, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κυρίως στη Κω. Πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι εάν η Ελλάδα δεν φανεί συνεπής σε αυτό, από μόνη της θα θέσει τον εαυτό της εκτός Σένγκεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand