Αποκλεισική συνέντευξη Άιντα στο ΡΙΚ - Αναζητείται φόρμουλα στο θέμα ασφάλειας

Εντός του έτους προδιαγράφει εξελίξεις τουλάχιστον στην πτυχή της ασφάλειας, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.Μιλά για προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο των αντίθετων θέσεων για τις εγγυήσεις. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ΡΙΚ και τη Στέλλα Μιχαήλ, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ρόλο της Τουρκίας, για το κόστος της λύσης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από διεθνείς παίκτες.

Η συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο ΡΙΚ, παραχωρήθηκε στο χώρο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δηλώνει πως οι διαβουλεύσεις γίνονται σε μεγάλο εύρος μερών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, δακτυλοδείχνει αναζήτηση μέσης οδού μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών και αποκαλύπτει πως θεωρεί ότι οι εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του έτους. «Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι - ας πούμε - για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο των δυο αρχικών αντίθετων στόχων. Και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να είναι ασφαλείς. Και προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες στις οποίες μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε σήμερα. Αλλά, ακριβώς τί θα είναι αυτή η αλλαγή, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε θα έλεγα αργότερα φέτος».

Ερωτηθείς εάν η λύση μπορεί να υπάρξει χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αλλά τόνισε ιδιαιτέρως πως αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, του πλέον σημαντικού ίσως κεφαλαίου του Κυπριακού, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας, όπως είπε. Ο κύριος Άιντα σημείωσε όμως, πως δεν θεωρεί την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα πλέον.

Για την οικονομική πτυχή της λύσης, τονίζει ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες. Και ανέλυσε τις προσπάθειές του μέσω διεθνών οργανισμών. «Δεν νομίζω οι Κύπριοι θα πληρώσουν... η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα. Για παράδειγμα το θέμα τί θα γίνει με το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από το βόρειο τμήμα προς την Τουρκία. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και τα συζητώ κατ' ακρίβειαν στην εν εξελίξει διαδικασία".

 Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δήλωσε στο ΡΙΚ πως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης απαντά η κοινή διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δυο πλευρές ακριβώς πριν από δυο χρόνια. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ακιντζί Μουρτζιού, οτι δεν είναι αποδεκτή η μετεξέλιξη, είπε πως γνωρίζει τη δήλωση, αλλά η βάση των συνομιλιών είναι η κοινή διακήρυξη και τόνισε πως οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε αυτήν και πάλι σήμερα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερτογάν κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην κάνουν βήμα πίσω και να θέσουν εκτός κάθε συζήτησης επιστροφής τη Μόρφου, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα είπε πως στον ίδιο δεν ηγέρθη ποτέ κάτι ανάλογο. « Η αίσθησή μου, η ισχυρή μου αίσθηση είναι ότι τα γειτονικά κράτη, οι εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία και η Ελλάδα, ενεργώς απέχουν από το να λαμβάνουν θέσεις σε αυτά που είναι εσωτερικά θέματα. Αφήνοντάς τα για τους Κύπριους ηγέτες. Είμαι σε τακτική επαφή μαζί και με τις δυο, την Αθήνα και Άγκυρα και κανένα τέτοιο θέμα δεν ηγέρθη μαζί μου, ότι λαμβάνουν θέση σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, προσπαθούν πολύ να ενθαρρύνουν μια γρήγορη λύση».
 Εκτενές απόσπασμα της συνέντευξης Άιντα θα μεταδοθεί αύριο στην εκπομπή Από Μέρα Σε Μέρα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
ΕΕ: Συρροή υποψηφίων για να γίνουν ευρωπαίοι αστροναύτες
16:42
Αύριο για πρώτη φορά γυναίκα θα ασκήσει στην Κύπρο καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας
16:30
Διαψεύδει η Βρετανία τα περί προειδοποιητικών πυρών κατά αντιτορπιλικού από ρωσικό πλοίο
16:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη
16:15
Αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ σε κτίριο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν
16:03
Δρ.Καραγιάννης: Η συμβουλευτική επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού
15:57
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech
15:28
Ανάμεσα στις 25 καλύτερες της Ευρώπης οι παραλίες Fig Tree Bay και Nissi Beach, σύμφωνα με Trip Advisor
15:12
Νέα NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο εξέδωσε η Τουρκία
15:07
Ελλάδα: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
15:00
YΠΕΣ:Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τις εξαρτήσεις
14:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand