Αποκλεισική συνέντευξη Άιντα στο ΡΙΚ - Αναζητείται φόρμουλα στο θέμα ασφάλειας

Εντός του έτους προδιαγράφει εξελίξεις τουλάχιστον στην πτυχή της ασφάλειας, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.Μιλά για προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο των αντίθετων θέσεων για τις εγγυήσεις. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ΡΙΚ και τη Στέλλα Μιχαήλ, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ρόλο της Τουρκίας, για το κόστος της λύσης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από διεθνείς παίκτες.

Η συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο ΡΙΚ, παραχωρήθηκε στο χώρο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δηλώνει πως οι διαβουλεύσεις γίνονται σε μεγάλο εύρος μερών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, δακτυλοδείχνει αναζήτηση μέσης οδού μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών και αποκαλύπτει πως θεωρεί ότι οι εξελίξεις θα υπάρξουν εντός του έτους. «Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι - ας πούμε - για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο των δυο αρχικών αντίθετων στόχων. Και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να είναι ασφαλείς. Και προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες στις οποίες μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε σήμερα. Αλλά, ακριβώς τί θα είναι αυτή η αλλαγή, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε θα έλεγα αργότερα φέτος».

Ερωτηθείς εάν η λύση μπορεί να υπάρξει χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αλλά τόνισε ιδιαιτέρως πως αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, του πλέον σημαντικού ίσως κεφαλαίου του Κυπριακού, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας, όπως είπε. Ο κύριος Άιντα σημείωσε όμως, πως δεν θεωρεί την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα πλέον.

Για την οικονομική πτυχή της λύσης, τονίζει ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες. Και ανέλυσε τις προσπάθειές του μέσω διεθνών οργανισμών. «Δεν νομίζω οι Κύπριοι θα πληρώσουν... η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα. Για παράδειγμα το θέμα τί θα γίνει με το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από το βόρειο τμήμα προς την Τουρκία. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και τα συζητώ κατ' ακρίβειαν στην εν εξελίξει διαδικασία".

 Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δήλωσε στο ΡΙΚ πως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης απαντά η κοινή διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δυο πλευρές ακριβώς πριν από δυο χρόνια. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ακιντζί Μουρτζιού, οτι δεν είναι αποδεκτή η μετεξέλιξη, είπε πως γνωρίζει τη δήλωση, αλλά η βάση των συνομιλιών είναι η κοινή διακήρυξη και τόνισε πως οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε αυτήν και πάλι σήμερα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερτογάν κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην κάνουν βήμα πίσω και να θέσουν εκτός κάθε συζήτησης επιστροφής τη Μόρφου, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα είπε πως στον ίδιο δεν ηγέρθη ποτέ κάτι ανάλογο. « Η αίσθησή μου, η ισχυρή μου αίσθηση είναι ότι τα γειτονικά κράτη, οι εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία και η Ελλάδα, ενεργώς απέχουν από το να λαμβάνουν θέσεις σε αυτά που είναι εσωτερικά θέματα. Αφήνοντάς τα για τους Κύπριους ηγέτες. Είμαι σε τακτική επαφή μαζί και με τις δυο, την Αθήνα και Άγκυρα και κανένα τέτοιο θέμα δεν ηγέρθη μαζί μου, ότι λαμβάνουν θέση σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, προσπαθούν πολύ να ενθαρρύνουν μια γρήγορη λύση».
 Εκτενές απόσπασμα της συνέντευξης Άιντα θα μεταδοθεί αύριο στην εκπομπή Από Μέρα Σε Μέρα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.