Τουσκ: Υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας για Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις για μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία επί των αιτημάτων του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ μετά την επίτευξη «καλής προόδου» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το σχέδιο συμφωνίας, κατά τον κ. Τουσκ, θα υποβληθεί αύριο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως απομένουν ακόμα «ανοιχτά θέματα».
Η Ντάουνινγκ Στριτ, από την πλευρά της, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμα «πολλή σκληρή δουλειά» για να επιτευχθεί μία ικανοποιητική συμφωνία εντός του μήνα, ώστε το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως υπαγορεύει το ιδανικό σενάριο για τη βρετανική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, ήρθε ύστερα από ένα 24ωρο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Κυριακής, ένα ατελέσφορο δείπνο εργασίας μεταξύ του κ. Τουσκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στη Ντάουνινγκ Στριτ. Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να παραταθούν για 24 ώρες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Το βασικό πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το θέμα της απαγόρευσης πρόσβασης κοινοτικών μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζόμενους.
Ο κ. Κάμερον ζητούσε τα επιδόματα αυτά να αρχίσουν να δίνονται μόνο ύστερα από τέσσερα χρόνια εισφορών στο σύστημα από τον κάθε Ευρωπαίο κάτοικο της Βρετανίας.
Η συμβιβαστική πρόταση των Βρυξελλών είναι η τετραετής απαγόρευση απόκτησης των επιδομάτων να επιβάλλεται υπό τη μορφή του λεγόμενου «έκτακτου φρένου», δηλαδή μόνο εάν η Βρετανία μπορεί να αποδείξει ότι το σύστημα κρατικής πρόνοιας έχει όντως επιβαρυνθεί υπερβολικά και εφόσον υπάρξει έγκριση του φρένου από την πλειοψηφία των κρατών-μελών.
Στο πλαίσιο αυτής της συμβιβαστικής πρότασης, ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι το έκτακτο φρένο ως προς τα επιδόματα θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι επ' αυτού, η Κομισιόν έχει συμφωνήσει.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:45

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand