Νεκρός από πυρά ενόπλου ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα

Ένοπλος σκότωσε χθες βράδυ τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε γκαλερί.

Ο δράστης, ο οποίος πυροβολώντας φώναζε ότι εκδικείται για το Χαλέπι, ταυτοποιήθηκε ως Τούρκος αστυνομικός των δυνάμεων ασφαλείας, 22 ετών, και είναι επίσης, νεκρός. Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από φήμες για επικείμενη επίθεση. Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας σε επικοινωνία τους συμφώνησαν ότι η επίθεση είχε σκοπό να πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών και πως πρέπει να ενισχυθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά ακόμα τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας ομογενής, Αναστάσιος Ζιμπυρικάκης, γιος γνωστού νεφρολόγου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι. Χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τη δολοφονία, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τονίζοντας πως την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ομόλογός του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμήρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν με πρωτοβουλία του Ερντογάν.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι συμφώνησαν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους.

Από την πλευρά του, και ο Πρόεδρος  Βλαδιμήρ Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στο Κρεμλίνο δήλωσε ότι η δολοφονία, με άτιμο τρόπο, του πρέσβη αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε οδηγίες ώστε να επισκεφθεί την Άγκυρα κλιμάκιο ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και να συμμετάσχει στις έρευνες ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο δράστης υπηρετούσε στο αστυνομικό σώμα – Έρευνες για σχέσεις με το περιβάλλον Γκιουλέν
Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφεραν ότι ο δράστης είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας, σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών, αλλά δεν βρισκόταν εν υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονται σχέσεις που μπορεί να είχε με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν καταδίκασε με γραπτή ανακοίνωση την «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει όποιον βοήθησε τον ένοπλο δράστη της επίθεσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Τούρκου αξιωματούχου ασφαλείας ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές ενδείξεις» ότι ο δράστης συνδέεται με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

«Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδες αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενο τους πόστα, καθώς και την απόλυση ή φυλάκιση αρκετών άλλων έπειτα από το 2014», τόνισε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας.

Ο Αλτιντάς έπεσε νεκρός από τις δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας και εντοπίστηκε πάνω του μια αστυνομική ταυτότητα. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, παρουσιάζοντας αστυνομική ταυτότητα.

Το CNN Türk μετέδωσε ότι η μητέρα και η αδερφή του συνελήφθησαν στο Αϊδίνι.

Πηγή: ert.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:27

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.