Ρωσικό βέτο στο σχέδιο της Γαλλίας για το Χαλέπι

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ετοιμάστηκε από τη Γαλλία με στόχο να διασφαλίσει ότι επίσημοι των ΗΕ μπορούν να επιβλέπουν την απομάκρυνση αμάχων από τις υπό πολιορκία περιοχές του Χαλεπιού και αντί αυτού πρότεινε ένα κείμενο που πιστεύει ότι θα πετύχει τον ίδιο στόχο.

Ο Ρώσος Πρεσβευτής στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ήγειρε ανησυχίες ότι το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος δεν προβλέπει για την προετοιμασία που χρειάζεται προκειμένου οι επίσημοι των ΗΕ να μπορούν να επιβλέπουν την απομάκρυνση αμάχων και την προστασία των πολιτών που παραμένουν στην πόλη.
"Δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με οποιοδήποτε είδος επίβλεψης", δήλωσε ο κ. Τσούρκιν. "Αλλά η ιδέα ότι θα πρέπει να τους πουν (στους επίσημους των ΗΕ) να πάνε να περιπλανώνται στα ερείπια στο ανατολικό Χαλέπι χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να ενημερώσουν οποιονδήποτε για το τί πρόκειται να συμβεί θα είναι καταστροφικό", ανέφερε.
Το προσχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας περιλαμβάνει μια αλλαγή-κλειδί, ζητώντας από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να "παρέχει διευθετήσεις, περιλαμβανομένων διευθετήσεων ασφαλείας, σε συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να επιτραπεί στο προσωπικό των ΗΕ να επιβλέψει την κατάσταση σε ότι αφορά τους πολίτες που παραμένουν στο Χαλέπι".
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να συμβιβαστεί με τη Ρωσία σε ότι αφορά "τα βασικά αιτήματα", κατά την έκφρασή του. Η Ρωσία έχει θέσει βέτο για έξι ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2011, όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία. Από την πλευρά της η Κίνα έχει θέσει βέτο για πέντε ψηφίσματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:28

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Αν. Μεσόγειο
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand