ΥΠΕΞ: Η κυπριακή προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ συμπίπτει με περίοδο προκλήσεων

Η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπίπτει με μια περίοδο πολλών προκλήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε ομιλία του στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με την ευκαιρία της κυπριακής προεδρίας (Νοέμβρης 2016 - Μάης 2017).

Στην ομιλία του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία για πέμπτη φορά, αντικρίζει την προεδρία ως μια ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ζωτικής σημασίας έργο του ΣτΕ για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Κασουλίδης μίλησε για μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία και ο εξτρεμισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Pedro Agramunt, για την εκστρατεία `No Hate No Fear`.
Στη διάρκεια της προεδρίας της, η Κύπρος στοχεύει να δώσει έμφαση στον ρόλο που το ΣτΕ μπορεί να διαδραματίσει μέσω της εμπειρίας της, των μηχανισμών της και της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Αναφέρθηκε και στο ΕΔΑΔ, λέγοντας ότι η Κύπρος σέβεται το ρόλο του Δικαστηρίου ως θεματοφύλακα της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη. “Η άνευ όρων υποχρέωση μας για την πλήρη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο κ. Κασουλίδης.
Αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία, είπε ότι προσδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε σε διάφορα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση.
Είπε ότι στο ΣτΕ, η κυπριακή προεδρία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προωθηθούν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση της νέας Σύμβασης για τα αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Ιδιοκτησία και να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και την υποστήριξη για την πρωτοποριακή εργασία του Οργανισμού στον τομέα αυτό, είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, κυπριακή προεδρία θα διοργανώσει ημερίδα στις 13 Ιανουαρίου.
Επίσης, αναφέρθηκε στην υπουργική συνάντηση των Υπουργών Παιδείας που θα λάβει χώρα στη διάρκεια της προεδρίας της Κύπρου με θέμα τη διασφάλιση της δημοκρατίας μέσω της παιδείας, και σε πολλά άλλα συνέδρια και ημερίδες που θα αναληφθούν στη διάρκεια της προεδρίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Στρασβούργο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κύπρος στη διάρκεια της προεδρίας της θα ενισχύσει τις σχέσεις του Οργανισμού με τους γείτονες στο νότο.
Είπε ότι μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου και τις προσκλήσεις προς τις γειτονικές χώρες για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, η Κύπρος θα αναδείξει την προστιθέμενη αξία των νομικών εργαλείων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας περαιτέρω συμμετοχή και ενίσχυση της συνεργασίας.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, είπε, αποτελεί ένα υφιστάμενο σημαντικό δίαυλο του διαλόγου και της συνεργασίας με τους νότιους γείτονές μας, οι οποίοι είναι παρατηρητές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση (Ισραήλ) ή των εταίρων για τη δημοκρατία (Ιορδανία, Μαρόκο, Παλαιστίνη), κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:51

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Αβέρωφ Νεοφύτου:Να φτιάξουμε την Κύπρο της ποιότητας
13:20
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (Βίντεο)
12:40
Προκλητική Navtex στην περιοχή της Κρήτης - Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα
11:19
Επεισοδιακή σύλληψη δύο ατόμων, 26 και 27 χρόνων, χθες βράδυ στη Λεμεσό, στην οδό Αγίας Φυλάξεως
10:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand