Σε θετικούς ρυθμούς κινείται η κυπριακή οικονομία

Σε θετικούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η κυπριακή οικονομία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ανάλογη θα είναι η πορεία το 2017 και 2018.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ ανάλογη αύξηση σημειώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι με βάση τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου η νέα εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας το Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω.
Το πραγματικό ΑΕΠ για το 2017 και 2018, ανέφερε η κυρία Γιωρκάτζη θα συνεχίσει να αυξάνεται στα ίδια επίπεδα, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό τις καθαρές εξαγωγές.
Οι θετικές εξελίξεις, είπε η κυρία Γιωρκάτζη συνέβαλαν και στη μείωση της ανεργίας.
Ο πληθωρισμός συνέχισε το 2016 να είναι αρνητικός, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2017.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια φτάνοντας στο 96% το 2019, από το 109% που είναι σήμερα.
Σε ότι αφορά τις  τράπεζες, η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο 49%. Σημείωσε ωστόσο την πρόοδο που παρατηρείται στον τομέα αυτό με τις αναδιαρθρώσεις δανείων που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 27,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 στα 24,5 δισεκατομμύρια τον Αύγουστο του 2016.
Παράλληλα η κυρία Γιωρκάτζη  είπε ότι παρατηρείται σημαντική  βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών με αύξηση των καταθέσεων και μείωση της έκτακτης ρευστότητας ELA με προοπτική εξόφλησης του στις αρχές του 2017.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.