Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του ΕΣ- Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε γύρω στη μία η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν στις διαπραγματεύσεις στο Μόν Πελεράν.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.
 Δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στο Μόν Πελεράν ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο έμειναν.
 Ο κύριος Παπαδόπουλος επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε τη δέσμευσή του, πως όσο περνά από το χέρι του δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού.

ΑΚΕΛ

Προσπάθεια είναι  η επανέναρξη του διαλόγου και όχι η επίρριψη ευθυνών . Αυτό δήλωσε ο Γενικός  Γραμματεας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού μετα την ολοκλήρωση της σημερινής  συνεδρίας του Εθνικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι  η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συναποφασίσει ότι το Κυπριακό θα λυθει μέσω διαπραγματεύσεων.Κάτω λοιπόν απο αυτα τα δεδομένα η δική μας πλευρά πρέπε να  επιδιώξει την επανέναρξη του διαλόγου από το σήμείο που έχουν διακοπεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις .
Τελος, ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν συγκληθεί νεα συνεδρία του εθνικού συμβουλίου για ανασκόπηση των εξελίξεων  στο Κυπριακό.

ΔΗΚΟ

Ο Μουσταφά  Ακκιντζί και η Τουρκία έχουν την αποκλεστική  ευθύνη για το ναυάγιο των  συνομιλίων στο Μοντ Πελεράν. Αυτό δήλωσε ο προεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος  μετα τη συνεδρια του Εθνικού Συμβουλίου. Παρα το γεγονός ότι η δική πλευρα διέπραξε λάθη η εξελιξη των συνομιλιών στην Ελβετια δεν βαραίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλα ούτε και  την Ελλαδα τονισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μαλιστα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκθίασε τη σταση του πρωθυπουργού της Ελλαδας Αλεξη Τσίπρα και ιδιαιτέρως του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζία  για τις τοποθετήσεις του αναφορικά με το θεμα των εγγυήσεων.

ΕΔΕΚ

Μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, επιβεβαιώθηκε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν να οδήγησει τη διαδικασία σε μία διάσκεψη με πολλά ανοικτά ζητήματα με στόχο να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Οταν η τουρκική πλευρά αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αυτός της ο στόχος, είπε, οδήγησε την διαδικασία σε ναυάγιο.
Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι είναι ώρα να υπάρξει συζήτηση για το πώς μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά της όπλα, με στόχο να εξευρεθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και  λειτουργική λύση.
Οπως ανέφερε, σύντομα θα υπάρξει νέα συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, ώστε μέσα από μία διεξοδική συζήτηση να διαμορφωθεί εάν είναι δυνατόν μία συλλογική θέση.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι για το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν ευθύνεται αποκλειστικά η Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Σημείωσε ότι με την αδιαλλαξία που επέδειξε η τουρκική πλευρά, φανερώθηκε ότι ο στόχος και η τακτική του Ταγίπ Ερντογάν ήταν να οδηγήσει τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Ο κύριος Λιλλήκας σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη μελέτη για διαμόρφωση της τακτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να καταστεί εφικτό να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που προβαλει η τουρκική πλευρά.
Πρέπει είπε, να είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένο πλάνο, για να αποτρέψουμε τον τουρκικό στόχο που είναι η κήρυξη αδιεξόδου στο Κυπριακό.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Για αλλαγή στρατηγικής η οποία να λαμβάνει υπόψιν το αντιτουρκικό κλίμα στην Ευρώπη μίλησε η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη θεοχάρους μετά την συνεδρια του Εθνικού συμβουλίου.Καταλήγοντας η κυρία Θεοχαρους ανέφερε ,ότι στο Μον Πελεράν αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του Μουσταφά Ακινζί ο οποίος έχει ξεγελάσει του πάντες αναφορικά με τις προθέσεις του .

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Την ανάγκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αξιοποιήσει το διάλειμμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ώστε να εμπλακούν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, επισήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Θα πρέπει είπε να επιδιωχθεί ιδιαίτερα, η εμπλοκή της Ρωσίας που επιδεικνύει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μιά διεθνή διάσκεψη.
Ο κύριος Περδίκης επισήμανε επίσης την ανάγκη να τύχει υπεράσπισης η θέση της Ελλάδας ότι σε μιά διάσκεψη θα συμμετάσχουμε μόνο για να καταργηθούν οι εγγυήσεις.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν προκλήθηκε από την Τουρκία, η οποία είπε, θέλει να καθορίσει τους όρους, τη μορφή και τη θεματολογία της διάσκεψης, ώστε να εξελιχθεί σε επιδιαιτησία προς όφελος της.

 

 

ΕΛΑΜ

Η ευθύνη για το ναυάγιο στο Μον Πελεράν ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρίστου.
Οπως ανέφερε, η τουρκική πλευρά αξιώνει διαρκώς νέες υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν σε νέα βάση.
Πρέπει είπε, να πορευθούμε στον δρόμο του ενιαίου κράτους.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Βουλευτικές εκλογές: Η Ενιαία Ρωσία προηγείται με ποσοστό 38,57%, στη δεύτερη θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα με 25,17%
21:27
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές από κανέναν
20:48
Οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Γιόλου – Μηλιού και Σίμου- Δρύμου
20:28
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand