Κοινή δήλωση Ευρωπαίων Επιτρόπων για τη Διεθνή ημέρα κατά της βίας στις γυναίκες

Σειρά δράσεων για το 2017 με σκοπό την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις μορφές της, οι οποίες θα συνοδεύονται με ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη προσπαθειών από τη βάση για την πρόληψη της βίας με βάση το φύλο και για τη στήριξη των θυμάτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά σήμερα η Κομισιόν.

Στόχος της Κομισιόν είναι η ευαισθητοποίηση, η παροχή ενημέρωσης και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, για το ευρύτερο κοινό και για τους επαγγελματίες που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της κατάστασης αυτής: αστυνομικούς, δασκάλους, γιατρούς και δικαστές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση  ο Φράνς Τίμμερμμανς πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Φεντερίκα Μογκερίνι Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, ο Νέβεν Μίμιτσα, Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος αρμόδιος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων, η Βέρα Γιούροβα Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων, ο Τίμπορ Ναβράτσκις Επίτροπος αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό και Τζούλιαν Κίνγκ, Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οι παραπάνω Επίτροποι δηλώνουν πως "φτάνει πια", αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια εντός και εκτός της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένη βία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν να υφίστανται ξυλοδαρμούς στο σπίτι, σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, να δέχονται επιθέσεις στους δρόμους ή στον χώρο εργασίας, να υφίστανται παρενόχληση στο διαδίκτυο ή σε αθλητικές δραστηριότητες, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, ή να εξαναγκάζονται σε γάμο.

"Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή βίας με βάση το φύλο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τεράστιες συνέπειες που έχει αυτό στις οικογένειες, στις κοινότητες, στην κοινωνία και στην οικονομία", σημειώνουν οι Επίτροποι.Τονίζουν μάλιστα ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερα στην ΕΕ για να διασφαλιστεί η εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Σχεδόν το 25% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, από την ηλικία των 15 ετών. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Περισσότεροι από ένας στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν ότι οι γυναίκες συχνά υποβάλλουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για κακοποίηση ή βιασμό. Τα θύματα βίας συχνά δεν καταγγέλλουν το έγκλημα.

Οι παριστάμενοι είναι ενίοτε απρόθυμοι να αντιδράσουν. Όλοι μαζί πρέπει να αντιταχθούμε σ` αυτό και στα στερεότυπα που καταπνίγουν τη φωνή των γυναικών και να δείξουμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή από κανέναν".Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε καταστάσεις συγκρούσεων και έκτακτης ανάγκης, όταν κλιμακώνονται η βία, ο εκβιασμός, η εμπορία, η εκμετάλλευση και πολλές μορφές βίας με βάση το φύλο.Για τον λόγο αυτό, αναφέρει, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

"Ωστόσο, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, ή όταν αναζητούν καταφύγιο σε στρατόπεδα προσφύγων, αυτές οι γυναίκες και αυτά τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους βίας από άλλους μετανάστες, διακινητές, ακόμη και από τις αρχές ορισμένων τρίτων χωρών. Σχεδόν όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ είναι γυναίκες και κορίτσια που προέρχονται από τρίτες χώρες έχοντας πραγματοποιήσει επικίνδυνα ταξίδια"."Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την αλλαγή της κατάστασης αυτής", αναφέρουν τα μέλη το Κολεγίου των Επιτρόπων που υπογράφουν την κοινή δήλωση. "Τα ανθρωπιστικά μας έργα που συνδέονται με τη βία με βάση το φύλο απευθύνονται σε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια γυναίκες, κορίτσια, αγόρια και άνδρες σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου 2016-2020 στις εξωτερικές σχέσεις, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε γυναίκες και κορίτσια, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι αποκλείονται από την εκπαίδευση, από την αγορά εργασίας και από την πολιτική ζωή, ενώ αντιμετωπίζουν άνισους κανόνες και νόμους για την κληρονομική διαδοχή, την ιθαγένεια ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης. Το 2017 θα παρέχουμε ειδική στήριξη στα θύματα βίας στις πλέον απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές", καταλήγει η κοινή δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στη Χλώρακα από φορείς και σύνολα
21:21
Δεν υφίσταται θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
21:19
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν στη Ρωσία Ρώσο χάκερ που είχε καταδικαστεί για απάτες στον κυβερνοχώρο
20:54
Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν
20:21
Προχωρούν κανονικά με μέτρα την Τετάρτη οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια
20:06
Βελτίωση της κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον
19:37
117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη, κανένας θάνατος
19:35
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Τα κατεχόμενα πέρασαν στην ψηφιακή εκπαίδευση εναρμονιζόμενα με την Τουρκία
18:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand